Βυθίζονται οι αγορές λόγω κοροναϊού

Η Wall Street “βυθίστηκε” την Παρασκευή, καθώς κορυφαίες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς ΗΠΑ και ενώ εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Του Sergai Klebnikov

Οι μετοχές έκλεισαν την εβδομάδα με ισχυρές απώλειες και με τον Dow Jones Industrial Average να σημειώνει πτώση κατά 2,1%, τον S&P 500 να “γράφει” απώλειες 1,8% και τον Nasdaq Composite να υποχωρεί κατά 1,6%. Για τον βιομηχανικό δείκτη ήταν η χειρότερη ημέρα από τον Αύγουστο του 2019 – και η πέμπτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην Ιστορία του-, ενώ για τον S&P 500 ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από τον Οκτώβριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία την προηγούμενη Πέμπτη κήρυξε τον κοροναϊό θανατηφόρο, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχει προσβάλει περισσότερους από 14.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 304 – γεγονός που τον καθιστά πιο μολυσματικό από το ιό SARS που ξέσπασε το 2003, θέτοντας την παγκόσμια κοινότητα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Παρ’ όλο που ο κοροναϊός αποτελεί τον βασικό παράγοντα που διαμορφώνει την τάση στις αγορές, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν και αρκετοί καταλύτες από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων: η μετοχή της Amazon σημείωσε “άλμα” κατά 10% αφούτου η εταιρεία ανακοίνωσε οικονομικά μεγέθη καλύτερα των προσδοκιών την προηγούμενη Πέμπτη -με την κεφαλαιοποίησή της να επιστρέφει πάνω από το όριο του 1 τρισ. δολαρίων-, ενώ το Facebook επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες – αν και το αυξανόμενο κόστος σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων πυροδότησε sell-off της τάξης του 6% στη μετοχή του κοινωνικού δικτύου.

Στα αρνητικά νέα την περασμένη Παρασκευή προστέθηκε και η αύξηση άνω του 37% που κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index (VIX), η τιμή του οποίου διαμορφώθηκε πάνω από το 19 για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2019.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα την προηγούμενη Τετάρτη να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα, παρότι ο πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κοροναϊού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. “Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αλλά θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο”, σημείωσε.

Οι μετοχές αρκετών κλάδων πάντως συνεχίζουν να υφίστανται πιέσεις λόγω των αυξανόμενων φόβων για τον κοροναϊό τις τελευταίες εβδομάδες: οι τίτλοι των αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν λόγω των αυξανόμενων περικοπών των πτήσεών τους από και προς Κίνα, οι εταιρείες καζίνο υπέστησαν πιέσεις λόγω των επιπτώσεων στον τουρισμό, ενώ και οι μετοχές των επιχειρήσεων ταξιδιού και κρουαζιέρας σημείωσαν λόγω των αυξανόμενων ακυρώσεων.

“Η εβδομάδα δεν ήταν καλή όσον αφορά τις μετοχικές αποδόσεις (η Παρασκευή ήταν ιδιαίτερα κακή ημέρα)”, έγραψε σε πρόσφατο σημείωμά του ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli. “Οι μετοχές θα παραμείνουν ευάλωτες σε ξαφνικές, απότομες και ανεξήγητες μεταβολές στο άμεσο μέλλον”, προβλέπει ο ίδιος, προσθέτοντας: “Ο κοροναϊός θα δώσει την τάση”.

Ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού
Με τον κοροναϊό να ξεπερνά πλέον το επίπεδο κρισιμότητας που καταγράφηκε κατά το ξέσπασμα του SARS την περίοδο 2002-2003 (που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους και προσέβαλε άλλα 8.000 άτομα), εντείνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ήδη επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας – και συνεπακόλουθα στην παγκόσμια οικονομία. Ήδη, λόγω του κοροναϊού πολλές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και πολλές κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη, η επιδημία του SARS στοίχισε 40 δισ. δολάρια στις παγκόσμιες αγορές. Ο τρέχον ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας υπολογίζεται σε 5,9% – αλλά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά 0,5%-1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist Intelligence Unit, ή ακόμη και έως 1,2%, σύμφωνα με την S&P Global.

Μένει να δούμε πάντως εάν η χρηματιστηριακές αγορές στην ηπειρωτική Κίνα “θα καταγράψουν σημαντική πτώση στη σημερινή συνεδρίαση (την πρώτη μετά τη διευρυμένη αργία λόγω του σεληνιακού νέου έτους) και θα ευθυγραμμιστούν με τον υπόλοιπο κόσμο”, λέει ο Crisafulli, ο οποίος επίσης επισημαίνει τις σημαντικές ανησυχίες για τον αντίκτυπο του κοροναϊού στο ΑΕΠ της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κοροναϊός vs εταιρικά αποτελέσματα
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά αυτήν την περίοδο η Wall Street εστιάζει στα εταιρικά αποτελέσματα -ειδικά σε μια εβδομάδα όπως η προηγούμενη οπότε πολλές μεγάλες εισηγμένες εταιρείες ανακοίνωσαν τα μεγέθη τους- αλλά ο κινεζικός κονοραϊός αποτελεί τον βασικό καταλύτη για την πορεία των μετοχών το τελευταίο διάστημα.

Από τις περίπου 200 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, το 69,5% έχει ξεπεράσεις τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το 20,4% εμφάνισε οικονομικά μεγέθη χαμηλότερα των προσδοκιών (σε ένα τυπικό τρίμηνο, το 65% των επιχειρήσεων ξεπερνά τις εκτιμήσεις και το 20% κινείται χαμηλότερα των προβλέψεων), σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν “άλμα” άνω του 10% την Παρασκευή το πρωί, χάρη στα τριμηνιαία κέρδη που ανακοίνωσε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου τα οποία ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες των αναλυτών, ανεβάζοντας και πάλι την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 1 τρισ. δολάρια (στο περιορισμένο αυτό κλαμπ ανήκουν μόλις άλλες τρεις αμερικανικές εταιρείες: η Apple, η Microsoft και η μητρικής της Google, Alphabet). Η Amazon ανακοίνωσε κέρδη 6,47 δολαρίων ανά μετοχή έναντι 4,03 δολαρίων που ανέμενε η αγορά, και έσοδα 87,4 δισ. δολαρίων αντί 86 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο τίτλος του Facebook, από την άλλη, από την Τετάρτη που το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε τα μεγέθη τριμήνου έχει σημειώσει πτώση σχεδόν κατά 10%. Η τιμή της εταιρείας υποχώρησε λόγω της επιβράδυνσης που εμφάνισε ο ρυθμός αύξηση των εσόδων της αλλά και της αύξηση κατά 51% που σημείωσαν τα κόστη της σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που έθεσε σε “συναγερμό” τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα