Βρετανία: Οι ύποπτοι για εμπρηστική επίθεση που συνδέεται με τη Ρωσία θα δικασθούν το επόμενο έτος

Τέσσερεις άνθρωποι θα δικασθούν το επόμενο έτος, με την κατηγορία ότι έβαλαν φωτιά σε εμπορική ιδιοκτησία στο Λονδίνο που έχει σχέση με την Ουκρανία, μια εμπρηστική επίθεση που φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αποφάνθηκε σήμερα βρετανικό δικαστήριο.

Και οι τέσσερις κατηγορήθηκαν τον περασμένο μήνα για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εμπορικές εγκαταστάσεις σε μια βιομηχανική ιδιοκτησία στο ανατολικό Λονδίνο τον Μάρτιο.

Ο 20χρονος Ντίλαν Ιρλ, ο οποίος κατηγορείται για δύο αδικήματα βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, φέρεται να έχει εμπλακεί σε ενέργειες που στόχευαν επιχειρήσεις που συνδέονταν με την Ουκρανία προκειμένου να ωφελήσει το ρωσικό κράτος. Η εισαγγελία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση μεταξύ του κτιρίου στο ανατολικό Λονδίνο και της Ουκρανίας

Ο Ιρλ κατηγορείται για συνδρομή μιας ξένης μυστικής υπηρεσίας και για εμπλοκή στις προετοιμασίες για “πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή ένα άτομο ή πράξη που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Μαζί με άλλα τρία άτομα, τον 60χρονο Πόλ Ινγλις τον 21χρονο Νίι Κόγιο Μένας και τον 22χρονο Τζέικ Ριβς, ο Ιρλ κατηγορείται επίσης για εμπρησμό με βαριές κατηγορίες. Ο Ριβς κατηγορείται επίσης για αποδοχή “υλικού οφέλους” από ξένη υπηρεσία πληροφοριών.

Ένας πέμπτος άνδρας, ο Ντμιίτριγιους Παουλάουσκας, κατηγορείται ότι γνώριζε για τις τρομοκρατικές ενέργειες αλλά δεν αποκάλυψε τις πληροφορίες στην αστυνομία.

Κατά την διάρκεια μια σύντομης ακρόασης στο δικαστήριο Ολντ Μπέϊλι του Λονδίνου, παρόντος μόνο του Ιρλ ο οποίος συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης και του Παουλάουσκας, ο δικαστής Τζέρεμι Μπέικερ ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι η δίκη τους, αναμένεται να διαρκέσει περίπου οκτώ εβδομάδες και θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου και οι κατηγορούμενοι, με εξαίρεση τον Παουλάουσκας, προφυλακίστηκαν.

Η υπόθεση αυτή είναι μια από εκείνες τις οποίες επικαλέσθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Βρετανία θα απελάσει τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο, θα άρει το διπλωματικό καθεστώς από ορισμένες ιδιοκτησίες και θα περιορίσει την διάρκεια παραμονής για τις ρωσικές διπλωματικές βίζες.

Ο Κλέβερλι είχε δηλώσει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στην “κακόβουλη δραστηριότητα” της Μόσχας.

“Όπως συμβαίνει συχνά, τα νέα μέτρα εισήχθησαν με ένα αβάσιμο και κάπως γελοίο πρόσχημα (στην προκειμένη περίπτωση – μια πυρκαγιά σε μια αποθήκη στο ανατολικό Λονδίνο), το οποίο διαστρεβλώνεται για να εφευρεθεί άλλη μια ιστορία κατασκοπείας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Μαζί με άλλες δυτικές χώρες οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ρωσία είναι οι πιο εχθρικές εδώ και δεκαετίες εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα