Βουλή: Συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών για τις παρακολουθήσεις

Με την κλήση προς ακρόαση του τέως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και των επιχειρηματιών που σύμφωνα με δημοσιεύματα συνδέονται με τις εταιρίες, Κrikel και Ιntellexa και κατ’ επέκταση το λογισμικό Predator κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν, συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.

Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν πάντως πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στην ακρόαση αναμένεται να είναι μόνο ο Γρηγόρης Δημητρίαδης, καθώς για τους υπόλοιπους δεν φαίνεται να έχουν αποσαφηνιστεί οι προθέσεις τους, αφού οι ίδιοι φέρονται να βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν ξεκινήσει η ακρόαση του κ. Δημητριάδη, αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η επιτροπή αναφορικά με τον απόρρητο χαρακτήρα της, την δυνατότητα να μεταδοθεί τηλεοπτικά η συνεδρίαση αλλά και το κατά πόσο μπορεί διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε περίπτωση που οι καλεσμένοι δεν εμφανιστούν.

Με βάση τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί η ΝΔ αναμένεται να επιμείνει στο απόρρητο, θέτοντας ως προμετωπίδα το γεγονός ότι η επιτροπή έστω και εξ αντανακλάσεως σχετίζεται την ΕΥΠ ακόμα και αν τυπικά αφορά το λογισμικό Predator. Πρόκειται επί της ουσίας για τη γνωστή συζήτηση που απασχολεί εδώ και μήνες τη Βουλή όπως φάνηκε και στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής. Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο μπορεί η επιτροπή Θεσμών να διατάξει βίαιη προσαγωγή προσκεκλημένου σε ακρόαση, το προηγούμενο διάστημα έγινε αναλυτική συζήτηση μεταξύ των κομμάτων με τη ΝΔ να αποφαίνεται πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση μετατροπής της σε εξεταστική.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατέστησε άλλωστε σαφές και στην τελευταία συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, θεωρεί πως η συνεδρίαση θα πρέπει να είναι ανοιχτή, πως δεν υπάρχει απόρρητο και η δυνατότητα βίαια προσαγωγής όχι μόνο είναι υπαρκτή αλλά και ότι προτίθεται να τη ζητήσει σε περίπτωση που οι προσκεκλημένοι δεν εμφανιστούν στην Θεσμών.

Αυτό που στη πράξη πάντως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται πλειοψηφικά με βάση τους συσχετισμούς που σχηματίζονται κάθε φορά στην επιτροπή. Η ΝΔ διατηρεί πλειοψηφία 10 έναντι 9 βουλευτών της αντιπολίτευσης αν και η «ελπίδα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως κάποιος κάποιος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που έχουν εκφράσει ενστάσεις σε διαδικαστικά ζητήματα διαφοροποιηθεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα