Βενετία: Ο δήμαρχος βάζει εισιτήριο στους επισκέπτες

Ο δήμαρχος της Βενετίας παρομοίασε τη “γενναιότητα” της απόφασής του να επιβάλει στους ημερήσιους ταξιδιώτες εισιτήριο εισόδου στην πόλη.

Η Βενετία θα γίνει η πρώτη πόλη, ο πρώτος δήμος στον κόσμο, που θα υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο, όταν το από καιρό επιβαλλόμενο τέλος των 5 ευρώ τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό το μήνα.

Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουγκνάρο δήλωσε ότι ο στόχος δεν είναι να μπουν χρήματα στα ταμεία της Βενετίας, αλλά να “υπερασπιστεί” την πόλη, η οποία υπολογίζεται ότι προσελκύει 40.000 επισκέπτες την ημέρα, και να την κάνει πιο βιώσιμη.

Τα εισιτήρια μπορούν να κλειστούν ηλεκτρονικά και ισχύουν για 29 «ημερομηνίες αιχμής» μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Ιουλίου. Οι αρχές της Βενετίας θεωρούν ότι το 2024 είναι η πειραματική φάση της εν λόγω πρωτοβουλίας.

“Έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε τα μεγάλα ιστορικά κέντρα του κόσμου”, δήλωσε ο Μπρουγκνάρο στους δημοσιογράφους στη Ρώμη, σύμφωνα με τον Guardian. “Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, κανείς δεν έχει διακινδυνεύσει ποτέ να το επιχειρήσει αυτό … κανένας πολιτικός δεν θα έκανε αυτό που πρόκειται να κάνω. Αν πετύχει, όλοι θα πουν ότι είναι μπανάλ, και αν δεν πετύχει, θα δημιουργήσει κριτική και κακή εντύπωση”.

Στη συνέχεια, είπε πως όταν γι’ αυτό το σκοπό σκεφτόταν γενναίους, ριψοκίνδυνους ανθρώπους, του ερχόταν στο μυαλό ο Μάρκο Πόλο, ο οποίος ξεκίνησε από τη Βενετία το 1271 σε ηλικία 17 ετών και πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες ταξιδεύοντας στην Ασία. “Δεν ήξερε πού πήγαινε, δεν υπήρχε GPS … και έφτασε στην Κίνα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βενετία με σημαντική τεχνογνωσία”.

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες θα λάβουν έναν κωδικό QR μόλις κλείσουν το εισιτήριό τους, το οποίο απαιτείται μόνο για την πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. Οι φύλακες θα διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία πρόσβασης και οι επισκέπτες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 300 ευρώ αν φτάσουν χωρίς κωδικό.

Εξαιρούνται οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, καθώς και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν.

Οι επικριτές κατηγόρησαν το μέτρο ως “αντισυνταγματικό” και περιοριστικό για την ελευθερία μετακίνησης, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τους επισκέπτες.

Οι αρχές της Βενετίας βρίσκονται υπό πίεση για να βρουν τρόπους διαχείρισης του τουρισμού στην ευαίσθητη αυτή πόλη, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωπες με την ερήμωση του κύριου νησιού της Βενετίας, το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έχει χάσει περισσότερους από 120.000 κατοίκους. Πέρυσι, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών για τους τουρίστες στο κύριο νησί ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των κατοίκων που διαμένουν όλο το χρόνο – τώρα λιγότεροι από 49.000 -.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ελπίζει το σύστημα των τελών εισόδου να εξελιχθεί σε κάτι που θα μπορούσαν να αντιγράψουν άλλες πόλεις που παλεύουν με τον υπερτουρισμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα