Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη δοκιμάστηκε αλλά πέτυχε πολλά

Μέσα από τον διάλογο, τις διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς, η Ευρώπη σημείωσε σημαντικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τις αντιξοότητες, τους ανταγωνισμούς και τη διάρρηξη των σχέσεων εμπιστοσύνης στην παγκόσμια κοινότητα, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «COVID-19 και “Η Επόμενη Μέρα”. Γεωπολιτική, Οικονομία, Διεθνείς Θεσμοί», σε επιμέλεια της καθηγήτριας Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ειρήνης Χειλά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, ώστε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, όπως η κοινή προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού, τοψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19, το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού εμβολιασμού και το Ταμείο Ανάκαμψης, στην υλοποίηση των οποίων, όπως είπε, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19, ενός μέτρου με το οποίο «η Ευρώπη πρωτοπόρησε στον κόσμο», χρειάστηκε να ξεπεραστούν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «τεράστιες αμφιβολίες», από κράτη-μέλη. Αντίστοιχα, για το Ταμείο Ανάκαμψης, «τη μεγαλύτερη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως το χαρακτήρισε, έγιναν «πολύωρες συνεχείς διαπραγματεύσεις και πάρα πολύ συμβιβασμοί» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμα και η Διακήρυξη των Αθηνών, ένα κείμενο αρχών, «κομβικό» για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, το οποίο αποτέλεσε παρακαταθήκη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν κατάφερε να υιοθετηθεί ομόφωνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Ουγγαρία αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της γιατί στο κείμενο υπήρχε αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, θυμίζοντας ότι την ίδια γραμμή ακολούθησαν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, εκμεταλλευόμενες πολιτικά το θέμα.

Πλέον «έχουμε μπει σε ένα περιβάλλον ισχυρών ανταγωνισμών, σε μία περίοδο μεγάλων αναθεωρητισμών, όπου η διάθεση και ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων έχει καταστεί πάλι Μήλον της Έριδος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας πως «αυτή η επόμενη μέρα στην οποία ζούμε έχει τις ρίζες της μέσα στον COVID-19».

Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρώπης, υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάζουμε στις «βασικές, κεντρικές και ανθρώπινες επιτυχίες». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ένα «τεράστιο βήμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών όσο και έναντι γειτονικών χωρών, μέσω της δωρεάς εμβολίων.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γεώργιος Καρατζάς» της ΕΣΗΕΑ, συμμετείχαν, επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η καθηγήτρια Βιοχημείας-Εκβιομηχανικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Έφη Μπάσδρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα