Β. Κορκίδης: Υψηλότερος του περυσινού αναμένεται εφέτος ο Πασχαλινός τζίρος

Αυξημένος αναμένεται ο τζίρος της Πασχαλινής αγοράς, έστω και πληθωριστικά, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στις αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της εφετινής πασχαλινής αγοράς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και των Νησιών του Αργοσαρωνικού.

Όπως αναφέρει, η αυξημένη αγοραστική κίνηση, ενόψει του Πάσχα, αναμένεται να φέρει την “ανάσταση” στο σύνολο της ελληνικής αγοράς για το λιανικό εμπόριο μετά, μάλιστα, από μια δίμηνη υποτονική περίοδο που ακολούθησε των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. Παρά το γεγονός πως η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, εντούτοις, είναι αρκετά έντονη σε κύκλο και όγκο εργασιών, τόσο στο κλάδο των τροφίμων, λόγω του πασχαλινού τραπεζιού, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της λιανικής, λόγω των παραδοσιακών δώρων.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, “λαμβάνοντας υπόψη τους περυσινούς αρχικούς ενδοιασμούς για περιορισμένη κατανάλωση λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, που δεν επιβεβαιώθηκαν, αναμένεται και φέτος ο τζίρος να είναι, έστω και πληθωριστικά, αυξημένος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στις τοπικές αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής. Οι γονείς και οι νονοί, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις, αγοράζοντας τα καθιερωμένα πασχαλινά δώρα στα παιδιά και βαφτιστήρια”.

Σχετικά με τα δύο “πασχαλινά καλάθια” του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχουν ενεργοποιηθεί (από 22 Απριλίου το Καλάθι του Νονού και από σήμερα το Καλάθι του Πάσχα), όπως σημειώνει “έκαναν καλά τη δουλειά τους πέρυσι, αφού λειτούργησαν προληπτικά για τη συγκράτηση των τιμών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και φέτος”. Υπενθυμίζεται ότι στο “Καλάθι του Πάσχα” εντάσσονται το αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα. Αντίστοιχα, στο “Καλάθι των Νονών”, εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν λαμπάδες, βρεφικά και παιδικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και άλλα σχετικά προϊόντα.

Γενικότερα, όπως αναφέρει, ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την “εισαγόμενη κατανάλωση”. Στις κεντρικές αγορές της Αττικής, οι πωλήσεις, κατά την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, αναμένονται βελτιωμένες, ενώ η επισκεψιμότητα στα μαγαζιά, θα γίνει αισθητή με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου από αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου.

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι, η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, “ανασταίνεται” με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, που, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους μέχρι και τη Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών λίγο νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουν και νωρίτερα οι δέουσες αγορές των ημερών του Πάσχα.

Η αγορά υπολογίζει να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών, ευελπιστεί οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα και, κυρίως, του “οβελία” που, και φέτος, παρατηρείται οι τιμές να κινούνται ανοδικά, τόσο λόγω του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου. Είναι γεγονός πως ο πληθωρισµός στα τρόφιμα διαμορφώνεται σήμερα στο υψηλό 5,4%, όμως, συγκριτικά με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχει αποκλιμακωθεί, δίνοντας μια μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για το “Πάσχα στο χωριό”, ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι κοστολογείται και φέτος ακριβά, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, καθώς και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Γεγονός που προβληματίζει, αλλά δεν φαίνεται να σταματά τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου από τη μεγάλη έξοδο, σύμφωνα και με τις αυξημένες κρατήσεις των εισιτηρίων από το λιμάνι του Πειραιά, προς κάθε νησιωτικό προορισμό.

Ο ίδιος,προσθέτει “Παρά, λοιπόν, τις πολλές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, κυρίως λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα, οι ολιγοήμερες πασχαλινές αποδράσεις σε χωριά, νησιά και εξοχικά δεν θα περιοριστούν. Η έξοδος του Πάσχα σε κοντινούς προορισμούς αναμένεται, φέτος, να είναι μεγαλύτερη και πολλά υποσχόμενη, αφού θα τονώσει και τις περιφερειακές αγορές των εξοχικών προορισμών της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού”.

Είναι γεγονός, συνεχίζει ο πρόεδρος, πως διανύουμε μια περίοδο με εντάσεις και πολέμους τριγύρω μας, κατά την οποία όλος ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα και να βελτιώσει τη ψυχική του διάθεση. Αντίστοιχα, και οι άνθρωποι της αγοράς, έχουμε την ανάγκη του ευδιάθετου με τις φθηνότερες τιμές καταναλωτή. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως όλοι μαζί θα καταφέρουμε να περάσουμε, αφενός με ευλάβεια αυτές τις ‘Αγιες ημέρες και, αφετέρου, να χαρούμε το Ορθόδοξο Πάσχα μας.

Σε ισχύ από σήμερα το καλάθι του Πάσχα

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το “Καλάθι του Πάσχα” ενώ υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το “Καλάθι της Σαρακοστής”.

Σημειώνεται ότι το “Καλάθι του Πάσχα” αποτελεί επέκταση του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”, καθώς προστίθενται τέσσερις κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές. Στο “Καλάθι του Πάσχα” εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα στο “Καλάθι του Νοικοκυριού” έχει ως εξής:

1 Ρύζι

2 Ψωμί για τoστ

3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)

4 Φρυγανιές

5 Μακαρόνια Νο 6

6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 Όσπρια (φακές)

8 Όσπρια (φασόλια)

9 Όσπρια (ρεβύθια)

10 Πάριζα

11 Γαλοπούλα (αλλαντικά)

12 Κατεψυγμένα ψάρια

13 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

14 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)

15 Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)

16 Γάλα φρέσκο πλήρες

17 Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά

18 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες

19 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά

20 Γάλα εβαπορέ

21 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

22 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

23 Τυρί φέτα

24 Λευκό τυρί

25 Τυρί γκούντα

26 Τυρί με χαμηλά λιπαρά

27 Χυμός τομάτας διατηρημένος

28 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

29 Μαργαρίνες

30 Ελαιόλαδο

31 Ηλιέλαιο

32 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

33 Λευκή ζάχαρη

34 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς

35 Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)

36 Κρέμα βρεφικής ηλικίας

37 Γάλα βρεφικής ηλικίας

38 Ελληνικός καφές

39 Στιγμιαίος καφές

40 Γαλλικός καφές

41 Χυμός πορτοκάλι

42 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

43 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

44 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

45 Χαρτί κουζίνας

46 Χαρτί υγείας

47 Οδοντόκρεμες

48 Σερβιέτες ή ταμπόν
49 Σαμπουάν

50 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

51 Πάνες ακράτειας

52 Πάνες για μωρά

53 Μωρομάντηλα

54 Σαμπουάν για μωρά

55 Τροφές για σκύλους

56 Τροφές για γάτες

Στο “Καλάθι της Σαρακοστής” έχουν ενταχθεί τα εξής προϊόντα:
Χαλβάς, νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ο.κ.) και κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Υπενθυμίζεται τέλος ότι, στο “Καλάθι των Νονών” που είναι σε ισχύ από την Δευτέρα 22 Απριλίου, εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στο “Καλάθι των Νονών” εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

* Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια

* Επιτραπέζια / Παζλ

* Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)

* Βρεφικά παιχνίδια

* Φιγούρες δράσης

* Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)

* Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα

* Ηλεκτρονικά παιχνίδια

* Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)

* Λούτρινα

* Μουσικά παιχνίδια

* Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα