

Το βράδυ της Τρίτης (06/05), η Ινδία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Sindoor», πραγματοποιώντας στοχευμένα πλήγματα σε εννέα τοποθεσίες εντός Πακιστάν. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών από πλευράς Ινδίας κατά του γειτονικού της κράτους, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία και φόβους για σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Αφορμή η αιματηρή επίθεση στο ινδικό Κασμίρ
Η νέα αυτή κλιμάκωση της έντασης έρχεται έπειτα από μια πολύνεκρη επίθεση στις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους -25 Ινδούς και έναν Νεπαλέζο τουρίστα- στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αν και δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πακιστανικής κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.
Στρατιωτική ένταση και διεθνής ανησυχία
Η επιχείρηση προκάλεσε σοβαρή στρατιωτική ένταση στα σύνορα. Drones και θραύσματα από οβίδες παραμένουν σκορπισμένα στην περιοχή, ενώ ακυρώσεις πτήσεων και η αναβολή του ταξιδιού του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ευρώπη συμπληρώνουν την εικόνα ενός πολεμικού σκηνικού.
Το νόημα της «Επιχείρησης Sindoor»
Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας δήλωσε πως η «Επιχείρηση Sindoor» αποτελεί μέρος της δέσμευσης της χώρας να επιβάλει λογοδοσία σε όσους ευθύνονται για την επίθεση στο Κασμίρ. Το Πακιστάν, ωστόσο, χαρακτήρισε τα πλήγματα «απρόκλητη επίθεση», με τον πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ να δηλώνει: «Αυτή η αποτρόπαια πράξη επιθετικότητας δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Το ιστορικό της σύγκρουσης: Πώς ξεκίνησε η διαμάχη για το Κασμίρ
1947: Η αρχή της αντιπαράθεσης
Με τη διάσπαση της Βρετανικής Ινδίας το 1947 και τη δημιουργία της Ινδίας και του Πακιστάν, το Κασμίρ – μια περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία αλλά ινδουιστή ηγέτη – βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Όταν Πακιστανοί μαχητές εισέβαλαν στην περιοχή, ο ηγεμόνας της κάλεσε ινδικά στρατεύματα σε αντάλλαγμα για την προσάρτηση του Κασμίρ στην Ινδία, οδηγώντας στον πρώτο πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν.
1949–1972: Από την εκεχειρία στη γραμμή ελέγχου
Μετά από παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, το 1949 συμφωνήθηκε προσωρινή εκεχειρία, η οποία διαχώρισε την περιοχή, δίνοντας τα 2/3 στην Ινδία και τα υπόλοιπα στο Πακιστάν. Ωστόσο, νέος πόλεμος ξέσπασε το 1965, ενώ το 1972, μετά τη δημιουργία του Μπαγκλαντές, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα εσωτερικά σύνορα του Κασμίρ, καθιερώνοντας τη σημερινή Γραμμή Ελέγχου (LoC).
1987–1999: Εξέγερση, τρομοκρατία και νέος πόλεμος
Το 1987, εκτεταμένες καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο Κασμίρ οδήγησαν σε ένοπλη εξέγερση, με χιλιάδες επιθέσεις να καταγράφονται την επόμενη δεκαετία. Το 1999, σε μια ύστατη απόπειρα ειρηνικής προσέγγισης, οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν, όμως λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος του Κάργκιλ, όταν Πακιστανοί μαχητές (και σύμφωνα με αναλυτές, στρατιώτες) κατέλαβαν θέσεις στην ινδική πλευρά του Κασμίρ. Ο πόλεμος έληξε όταν ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ διέταξε την απόσυρση, πριν ανατραπεί από πραξικόπημα.
Σύγχρονες εξελίξεις: Από το 2019 έως σήμερα
Το 2019, μετά από επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 40 Ινδούς στρατιώτες, η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στο Πακιστάν, αποτρέποντας γενικευμένο πόλεμο. Λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση Μόντι αφαίρεσε την αυτονομία του Κασμίρ, επιβάλλοντας στρατιωτικό έλεγχο, μπλόκο επικοινωνιών και μαζικές συλλήψεις.
Παρά τις ανησυχίες διεθνών οργανισμών, η βία μειώθηκε και ο τουρισμός αυξήθηκε – μια «ψευδαίσθηση σταθερότητας», όπως τη χαρακτήρισαν αναλυτές, που κατέρρευσε με την επίθεση του Απριλίου 2025.
Σχετικά Νέα
ΕΕ: Την Πέμπτη παρουσιάζουμε τα επόμενα αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ
Τα προτεινόμενα αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ πρόκειται να παρουσιαστούν λεπτομερώς την Πέμπτη (08/05),.
«Σύννεφα πολέμου» μετά τις εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Επικίνδυνη κλιμάκωση επικρατεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με την ανησυχία για την τέταρτη σύρραξη.
Νέα «πόρτα» από την ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας
Αυξάνεται «το χάσμα» ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαική Ένωση καθώς η έκθεση του.
Κ.Μητσοτάκης – Αλ Σίσι: Διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας-Καΐρου
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 7/05, στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ.