Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης

“Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μιλάμε για πάνω από 600 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε δικαιολογίες αστείες. Μιλάω ως άνθρωπος, ανεξαρτήτως από το ποιος φταίει, τι φταίει, αυτοί οι άνθρωποι ήταν για πάρα πολλές ώρες στα χέρια μας, ως Πολιτεία, ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη και του χάσαμε, βυθίστηκαν”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ Alpha.

Επ αυτού, πρόσθεσε πως ” το να λέμε ότι δεν ζήτησαν βοήθεια, ότι δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και μετά να λένε ότι έγινε επιχείρηση… Αντί γι’ αυτές τις αντιφάσεις εγώ θα προτιμούσα ένα πράγμα, να ακούσω μια συγγνώμη”. Σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ “γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτια της, στην πολιτική της”.

Σύμφωνα με τον ίδιο: “Αν είχαμε ένα τουριστικό πλοίο υπερφορτωμένο δε θα το σταματάγανε, ακόμη κι αν ο καπετάνιος δεν ήθελε;”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ‘πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση”. Ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές Δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής”.

Δήλωσε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες πύλες εισόδου ώστε να μπορεί αν ασκηθεί το διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο και αν κριθεί αναλόγως να μπορεί να περάσει και ταυτόχρονα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 γιατί δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής. Χρειάζεται νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου,.

Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “προφανώς και έχει δικαίωμα” και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί. “Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε”, σχολίασε.

Ερωτηθείς αν οι ευθύνες για το ναυάγιο εντοπίζονται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση απάντησε πως δεν αναζητά ευθύνες, αλλά αυτό που υποστηρίζει είναι ότι η χώρα κινείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μια άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτή που κινούνταν τα προηγούμενα χρόνια και πως ακολουθεί μια γραμμή που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές και πως αυτό είναι και η γραμμή της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτό.

Πρόσθεσε, ότι η αντίδραση των νέων να κάνουν κριτική στην εξουσία, όχι μόνο στην πρόεδρο, αλλά και στον ίδιο και σε όλους, είναι υγιής αντίδραση. “Δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση με ωραίο τρόπο μάλιστα από την ΠτΔ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα