

Από τις κορυφαίες χώρες σε επίπεδο υιοθέτησης των κριτηρίων ESG για την βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς η οποία κατατάσσει τις χώρες βάσει των χαρακτηριστικών ESG.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, για την περίοδο 2020 – 2024, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως «top performers». Η βαθμολογία ESG της Ελλάδας παρέμεινε σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δυναμική της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, οδηγώντας την σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης συνεχίζουν να κατατάσσονται υψηλά στο μοντέλο αξιολόγησης κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG, διατηρώντας το πλεονέκτημά τους όσον αφορά τις απόλυτες βαθμολογίες, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν. Η πλειονότητα των αναδυόμενων χωρών βελτίωσαν σημαντικά την συνολική βαθμολογία ESG στις περιόδους 2000-2010 και 2010-2020, αλλά για την περίοδο 2020-2024, με εξαίρεση την Ινδία, όλες οι αναδυόμενες χώρες είχαν επιδείνωση στη βαθμολογία τους.
Σύμφωνα με το μοντέλο της έρευνας της Τράπεζας Πειραιώς, οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες — Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη — διατήρησαν την ηγετική τους θέση στην συνολική κατάταξη, με μόνο μικρές αλλαγές μεταξύ τους. Ο Καναδάς και η Νορβηγία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρησαν περαιτέρω στη κατάταξη. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν τη χαμηλότερη δυναμική μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών κατά την ίδια περίοδο, αν και διατηρούν υψηλές απόλυτες βαθμολογίες (top performers but declining).
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την θέση τους στην συνολική κατάταξη, εκτός από την Πορτογαλία, η οποία ανέβηκε στην κορυφή των χωρών του Νότου. Μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες βαθμολογίες, η Κίνα και πιο πρόσφατα το Μεξικό ξεπέρασαν τη Βραζιλία. Η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Κίνα παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση της δυναμικής τους, ενώ παράλληλα είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες ιστορικά. Η Ινδία βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά την τελευταία τετραετία (αν και από χαμηλό σημείο εκκίνησης).
Σχετικά Νέα
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένη 1,7% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία
Αυξήθηκε κατά 1,7% η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2025, ενώ ειδικά.
Στα ύψη το ενδιαφέρον για το «Σπίτι μου ΙΙ» – μικρομεσαίοι οι μεγάλοι κερδισμένοι – Δείτε παραδείγματα
Περισσότερα από 6.100 νοικοκυριά έχουν πλέον υπαχθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», με το.
Έρχεται νέα ενίσχυση για αγρότες: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι
Από τις 23 Ιουνίου του 2025 έως τις 26 Αυγούστου του 2025 μπορούν οι.
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Το προφίλ των αγοραστών ανά περιοχή – Πώς επιλέγουν πού θα αγοράσουν ακίνητα
Σε μία από τις πιο δυναμικές αγορές πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη για το 2024-2025.