Τραμπ: Απειλεί με αντίποινα για τους ευρωπαϊκούς δασμούς

Σκληρή απάντηση εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα συνολικής αξίας 4 δισ. δολ.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η ΕΕ “κέρδισε” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το δικαίωμα να “πλήξει” αμερικανικά αγαθά με δασμούς, ως αντίμετρο στις κρατικές ενισχύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον κολοσσό αεροναυπηγικής Boeing.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε: “Δε θέλουν να κάνουν τίποτε, σας το λέω εγώ. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα απαντήσουμε πολύ σκληρότερα”.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει λίστα με τα προϊόντα τα οποία θα αντιμετωπίσουν δασμολογική επιβάρυνση, ενώ αναμένεται να αναβάλει την επιβολή τους μέχρι μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου Bloomberg με γνώση του ζητήματος.

Η δυνατότητα που έδωσε ο ΠΟΕ στην Ένωση είναι μικρότερη εκείνης που έδωσε στις ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολ. για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Στην ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνονται αμερικανικά προϊόντα που εκτείνονται από τον κλάδο των αεροσκαφών μέχρι τον άνθρακα, τα γεωργικά αγαθά και τα θαλασσινά/ψαρικά.

 

Σχετικά Νέα