Τουρκικές Εκλογές: Τρείς νεκροί σε εκλογικά κέντρα

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας σε εκλογικά τμήματα, μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.

Στο Ρίζε, την περιφέρεια του απερχόμενου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σερέφ Κουρτ, ένας 64χρονος εκλογικός επίτροπος από το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, κατέρρευσε πέφτοντας πάνω σε μια κάλπη. Οι πολίτες ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν πριν την άφιξη των γιατρών. Στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Στην επαρχία της Τραπεζούντας, κοντά στο Ρίζε, η 75χρονη Αϊσέλ Ουλούσοϊ ένιωσε αδιαθεσία σε εκλογικό τμήμα στην επαρχία Ασκαμπάτ και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις της. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της από ανακοπή καρδιάς.

Στην επαρχία της Κερασούντας, επίσης στον Πόντο, ένας 85χρονος ψηφοφόρος λιποθύμησε ξαφνικά κοντά στην κάλπη. Παρά τη βοήθεια των γιατρών, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί. Πέθανε κι αυτός από ανακοπή καρδιάς.

Βεβαίως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων είναι νέοι, με βάση και τα δημογραφικά δεδομένα στη γείτονα χώρα. Υπολογίζεται ότι περί τα 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψηφίζουν την Κυριακή για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Οι εκλογές στο σύνολο της χώρας διεξάγονται χωρίς μεγάλα επεισόδια, αλλά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Στα νοτιοανατολικά, στην επαρχία Σανλιούρφα, ξέσπασε μαζική συμπλοκή μεταξύ μελών δύο τοπικών φατριών. Ο λόγος ήταν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ο λεκτικός καβγάς εξελίχθηκε γρήγορα σε σωματική αντιπαράθεση με τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν πέτρες και ξύλα. Δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, μόνο ζημιές σε οχήματα.

Στη Μερσίνα, σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ δύο υποστηρικτών διαφορετικών υποψηφίων προέδρων. Μετά από μια μικρή συμπλοκή, οι φρουροί χώρισαν τους ψηφοφόρους.

Στη βορειοδυτική επαρχία Κοτζαέλι, ξέσπασε ολιγόλεπτη συμπλοκή στην είσοδο εκλογικού τμήματος, αλλά εκεί ο λόγος ήταν ο συνωστισμός ανθρώπων που ήθελαν να ψηφίσουν.
Στις σεισμόπληκτες περιοχές οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε κοντέινερ. Πολλοί είναι οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν φύγει τον Φεβρουάριο κι επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για πρώτη φορά μετά τους φονικοςύ σεισμούς.

Τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για μεγάλες ουρές σε εκατοντάδες εκλογικά τμήματα, και αναμένεται να παραταθεί για λίγη ώρα η ψηφοφορία εκεί, ενώ κανονικά ολοκληρώνεται στις 5 μ.μ.

Περί τους 400 διεθνείς παρατηρητές έχουν πάρει θέσεις ανά τη χώρα.