

Καθώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώνονται, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει τις πιθανότητες αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να διασωθούν οι προοπτικές του στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2023, ανέφεραν τρία στελέχη του.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη στο AKP και στον σύμμαχό του, το εθνικιστικό MHP, έχει πέσει στο 45% και για τα δύο κόμματα μαζί. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές που απομακρύνθηκαν από το AKP φαίνεται απίθανο να επιστρέψουν.
Ο Ερντογάν, ο ισχυρότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας μετά τον ιδρυτή της, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έχει χάσει την υποστήριξή του αφού επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη, η λίρα έκανε «βουτιά» και δύο ιδρυτικά στελέχη του AKP έφυγαν για να ιδρύσουν αντίπαλα κόμματα.
Η στήριξη στο AKP, που κυβερνά αδιαλείπτως από το 2002, έχει πέσει στο 36%, από 42% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ακροδεξιό MHP συγκεντρώνει ποσοστό 8%, σύμφωνα με μια ανάλυση 15 πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Η ήττα που υπέστη ο Ερντογάν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019 υπογραμμίζει πόσο μεγάλη πρόκληση θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι πιθανότητες για νέες συμμαχίες με άλλα κόμματα είναι περιορισμένες, αφού ο πρόεδρος έχει καταγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ξεκινάμε ένα εκτεταμένο έργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τρεις πηγές του AKP, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάτμηση μεγάλων, αστικών εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του AKP.
Ενδέχεται επίσης να μειωθεί στο 7% το όριο του 10%, το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα σήμερα για να μπει στη Βουλή. Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε τους εθνικιστές εταίρους του Ερντογάν, αφού το ποσοστό τους έχει πέσει κάτω από το σημερινό όριο.
Το ποσοστό του 7% θα ήταν ωστόσο αρκετά υψηλό για να εμποδίσει την είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Gelecek («Μέλλον») του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) του Αλί Μπαμπατζάν. Και τα δύο στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 2%.
Σχετικά Νέα
Πολωνία – Ουγγαρία: Αντιπαράθεση και ανταλλαγή σχολίων στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για το σκάνδαλο κατασκοπείας
Σε μία ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και το μέλλον της.
Πορτογαλία: Ολοκληρώνεται σήμερα η εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως το φαβορί
Η εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία ολοκληρώνεται σήμερα, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες,.
Ουρουγουάη: Στο φτωχικό του αγρόκτημα η τέφρα του χαρισματικού «Πέπε»
Πάνω από 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα,.
Γαλλία: Αγωγή κατά της Τεχεράνης στο Διεθνές Δικαστήριο για κρατούμενους Γάλλους πολίτες στο Ιράν
Το Παρίσι κατέθεσε αγωγή κατά της Τεχεράνης στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για δύο.