Τουρκία: Προβάδισμα Ιμάμογλου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης

Έκλεισαν στις 17:00 οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη όπου από τις 08:00 διεξήχθη η ψηφοφορία για νέο δήμαρχο στον μητροπολιτικό δήμο μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anka, με καταμετρημένο το 45,92%, προηγείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 55.50% έναντι 44.45% του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η διαφορά βρίσκεται στις 438.793 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι τα φιλοκυβερνητικά Anadolu και Sabah δεν ανανεώνουν ακόμα τη ροή αποτελεσμάτων.

Αν δεν υπάρξει θρίλερ, όπως την τελευταία φορά, πριν τα μεσάνυχτα η Κωνσταντινούπολη θα έχει εκλέξει τον νέο μητροπολιτικό της δήμαρχο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δημοτικές εκλογές απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Γιλντιρίμ: Μέχρι τέλους μην εγκαταλείψετε τις κάλπες

“Μέχρι τέλους μην εγκαταλείψετε τις κάλπες”, δήλωσε ο υποψήφιος για τη δημαρχία Κωνσταντινούπολης του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ μέσα από τον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε, λίγο πριν το κλείσιμο των καλπών: “ας προστατεύσουμε τις ψήφους μας μέχρι την τελευταία στιγμή, ας μην εγκαταλείψουμε τις κάλπες. Σας εμπιστεύομαι πλήρως”.

Κιλιτσντάρογλου: Θα δείτε όλα θα είναι πολύ ωραία

“Θα το πω με μια φράση, θα δείτε, όλα θα είναι πολύ ωραία”, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Ρεπουπλουκανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην πρώτη του δήλωση μετά το κλείσιμο των καλπών.

Ο Κεμάλ Κιλντσντάρογλου προέβη στην δήλωση κατά την είσοδό του στα γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Σημειώνεται ότι το σύνθημα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν “θα γίνουν όλα πολύ ωραία”.

Στο μεταξύ έβαλε φωτιά στις εκλογές ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαττιν Ντεμιρτάς, που χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη γραμμή του Οτζαλάν ο οποίος είχε ζητήσει, με επιστολή του, από τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτές τις εκλογές.

Η παρέμβαση του Οτζαλάν παραμονές των εκλογών είχε προκαλέσει αντίδραση του κόμματος που είχε δηλώσει ότι παραμένει στην θέση του να στηρίξει τον υποψήφιο του Ρεπουμοπλικανικού κόμματος. Κι ενώ η εικόνα έδειχνε ρήξη μεταξύ Οτζαλάν και κόμματος, η δήλωση του Ντεμιρτάς που καλεί ουσιαστικά το κόμμα να συνταχθεί μαζί με τον Οτζαλάν, αλλάζει τα δεδομένα.

Με αυτές τις εξελίξεις, μια ανατροπή στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν σταθερά μπροστά τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ιμάμογλου φαίνεται πιθανή, αν υπολογίσει κανείς το ποσοστό των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης που αγγίζει το 8%.

Αναλυτές είχαν ερμηνεύσει την επίσκεψη των δικηγόρων του Οτζαλάν στις φυλακές του Ίμραλι μετά από μήνες απαγόρευσης και αμέσως μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου, ως κίνηση προς τους Κούρδους που με την ψήφο τους έφεραν τον Ιμάμογλου στην πρώτη θέση, για να αποτραπεί η στήριξη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών προς το Ρεπουμπλικανικό, στις επαναληπτικές εκλογές. Χωρίς αυτές τις ψήφους το προβάδισμα του Ιμάμογλου κινδυνεύει να εξανεμιστεί.

Το ερώτημα του ποια θα είναι η επίδραση των διαδοχικών αυτών παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής, θα απαντηθεί στις κάλπες. Αν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν τη γραμμή και απέχουν, θα παρατηρηθεί μια πτώση στο ποσοστό συμμετοχής και στο ποσοστό του Ιμάμογλου. Περίπτωση στην οποία η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του κ. Γιλντιρίμ.

Ψήφισαν το πρωί Ερντογάν, Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου

Το δικαίωμα ψήφου τους άσκησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για τον δήμο Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος άσκησε το δικαίωμα ψήφου του με την σύζυγό του Εμινέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογείς στην Κωνσταντινούπολη θα πάρουν την πιο εύστοχη απόφαση. “Όλοι μας προσπαθήσαμε πολύ”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ άσκησε το δικαίωμα ψήφου του στην Τούζλα και αμέσως μετά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κωνσταντινουπολίτες θα πάρουν την πιο σωστή απάντηση. “Η απόφαση του λαού της Κωνσταντινούπολης θα είναι σεβαστή”, ανέφερε.

Ο Εκρεμ Ιμάμογλου άσκησε το δικαίωμα ψήφου τους στο δήμο Μπεϊλίκντουζου όπου είχε διατελέσει δήμαρχος στην προηγούμενή θητεία. “Ο λαός μας με συνειδητοποιημένα θα πάρει την πιο σωστή απόφαση. Περιμένω ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα”.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά Νέα