

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωνε ενώπιον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου πως σέβεται την ανεξιθρησκεία και μάλιστα καλούσε του Έλληνες της Κωνσταντινούπολης να επιστρέψουν, έδινε εντολή να αναρτηθεί στην Αγία Σοφία, φωτεινή επιγραφή για τον Αλάχ ώστε να τιμήσει την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού.
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 87 χρόνια που οι Τούρκοι κρεμούν στην Αγιά Σοφιά ισλαμικά σύμβολα με το μήνυμα «Ένας θεός υπάρχει μόνο ο Αλλάχ». Σημειώνεται πως για τους μουσουλμάνους, η τελευταία νύχτα του Ραμαζανιού είναι η Νύχτα του Πεπρωμένου. Η πιο ιερή νύχτα στη παράδοση των μουσουλμάνων και ο Ερντογάν βρίσκει αφορμή για να περάσει ακόμα μία φορά το μήνυμα του.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωστόσο, δεν πιστεύουν τον Τούρκο πρόεδρο. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, όπως η Καρολάιν Μαλόνεϊ και ο Γκας Μπιλιράκης ετοιμάζουν διακομματικό νομοσχέδιο που θωρακίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Χριστιανούς στην Τουρκία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών», σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιράκης.
Από την πλευρά της η βουλευτής των Δημοκρατικών Καρολάιν Μαλόνι ανέφερε: «Ο Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Σύμφωνα με το OPEN, το αμερικανικό νομοσχέδιο θα καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα δεσμεύσει τις ΗΠΑ ως προς την υπεράσπιση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας με τους παρακάτω τρόπους:
Η Τουρκία θα μπει στην ειδική λίστα παρακολούθησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για την πολιτική του Στειτ Ντιπαρτμεντ υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών
Το αμερικανικό Κογκρέσο με αυτή την κίνηση θέλει να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν συνεχιστεί η καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων.
Σχετικά Νέα
Μήνυση στη Google από το Μεξικό για τον «κόλπο της Αμερικής»
Σε μήνυση εις βάρος της Google προχώρησε το Μεξικό, καθώς άλλαξε το όνομα του Κόλπου.
Γερμανία: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών.
ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δήμαρχος Νιούαρκ έξω από κέντρο κράτησης μεταναστών – «Δεν έκανα τίποτα κακό», δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του
Ο δήμαρχος του Νιούαρκ, της μεγαλύτερης πόλης του Νιου Τζέρσεϊ, Ρας Μπαράκα συνελήφθη έξω.
Πακιστάν: Σε εξέλιξη ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας
Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπολύουν ανταποδοτικά πλήγματα εναντίον της Ινδίας, λίγες ώρες αφότου.