

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αμφισβήτησε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για τη δημιουργία με τη Ρωσία ενός κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία προτάθηκε πέρυσι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Όλοι φαίνεται να αγνοούν πως έχουμε ήδη μια εγκατάσταση ανταλλαγών αερίου και ηλεκτρικού που λειτουργεί καλά και καθημερινά: έχουμε αληθινά ανάγκη μια άλλη πλατφόρμα;», δήλωσε ο υπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε μερικούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Πουλάμε αέριο στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία. Η Τουρκία είναι ήδη μια αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης» για το αέριο, επέμεινε ο Μπαϊρακτάρ σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, στην Άγκυρα.
Έπειτα από αίτημα του υπουργείου, η συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ήταν εμπάργκο μέχρι σήμερα το πρωί.
Ο Ρώσος πρέοδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει πέρυσι τον Οκτώβριο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δημιουργήσουν ένα «κόμβο φυσικού αερίου» για εξαγωγές προς την Ευρώπη και τρίτες χώρες, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αστάνα, στο Καζακστάν.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε την επομένη διαβεβαιώσει πως θα άρχιζαν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες για «ένα κέντρο διεθνούς διανομής».
«Δεν θα υπάρξει αναμονή στο θέμα αυτό», είχε δηλώσει διευκρινίζοντας πως ο ενδεχόμενος αυτός «κόμβος» θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιφέρεια της ανατολικής Θράκης, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Η ιδέα είχε γίνει δεκτή πολύ αρνητικά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είδαν σ’ αυτή έναν τρόπο για να αυξήσει η Τουρκία τις αγορές της από τη Ρωσία, την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν να περιορίσουν τις δικές τους.
«Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα επέτρεπαν να εισάγεται περισσότερο ρωσικό αέριο», είχε υπογραμμίσει το Παρίσι.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στη συνέχεια διορθώσει τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει περισσότερο κατά νου μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παρά ένα φυσικό χώρο αποθήκευσης αερίου.
Κάτι που ο υπουργός φάνηκε χθες να βάζει επίσης στην άκρη.
Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα πράγματα καθυστέρησαν μετά την Αστάνα «εξαιτίας του σεισμού (που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία) και μετά εξαιτίας των εκλογών: ας πούμε ότι κάναμε ένα διάλειμμα, αλλά βρισκόμαστε σε συνομιλίες», πρόσθεσε.
Η Ρωσία κάνει ήδη παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία, οι ανάγκες της οποίας σε αέριο είναι κολοσσιαίες -και καλύπτονται σε ποσοστό 90% από εισαγωγές-, έκανε προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της και «εισάγει από δέκα διαφορετικές χώρες», υπενθύμισε ο Μπαϊρακτάρ και ανέφερε την Αλγερία και το Κατάρ και σύντομα το Ισραήλ.
«Μίλησα γι’ αυτό με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και ο (πρόεδρος) Ερντογάν θα συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πακιστάν: Συνελήφθησαν 160 άτομα έπειτα από επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής αλυσίδας KFC
Τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Πακιστάν έπειτα από περίπου 20 επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής.
Volvo: Κόβει έως και 800 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Στις περικοπές έως και 800 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω της αβεβαιότητας που έχουν.
Ένας μήνας από τη σύλληψη Ιμάμογλου: Η Τουρκία σε αναβρασμό
Καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία, παραπέμπονται σε.
Μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου υπέγραψε ένα βλήμα πυροβολικού με μήνυμα προς τον Πούτιν
Το μέλος του αμειρκανικού Κογκρέσου Μπράιαν Φιτζπάτρικ, Ρεπουμπλικανός υπέρ της Ουκρανίας που εκπροσωπεί την.