Το προφίλ της αυριανής Γενικής Απεργίας-Ποιοι φορείς συμμετέχουν

Στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί της Τρίτης 24/9, η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στα Χαυτεία (11:00) η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου

 

 

Αύριο, Τρίτη 24/9, δίνεται η πρώτη δυναμική απάντηση του κόσμου της Εργασίας στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί με «χειρουργικές» παρεμβάσεις να επαναφέρει τις μνημονιακές πολιτικές 2010-14, με την πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό  ενός αντι-κοινωνικού σχεδίου «ανάπτυξης» για τους λίγους.

Δεκάδες Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία, καθώς και η ΑΔΕΔΥ, ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο κήρυξε 24ωρη απεργία και προγραμματίζει απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.:

Για έντονο ρεβανσισμό απέναντι στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΑ. «Χωρίς να ευθύνονται, ξαναγυρνάμε τους εργαζόμενους σε μνημονιακές πρακτικές», επισημαίνει ο Γ. Μυλωνάς σε συνέντευξή του στην «Εποχή».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση αλλά επί της ουσίας δίπλα στη συγκέντρωση του ΕΚΑ, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Το ΠΑΜΕ επιτίθεται εκ νέου στη «συνδικαλιστική μαφία που ηγείται στη ΓΣΕΕ» διότι «κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει και να εμποδίσει την απεργία, επιδίδεται σε όργιο συκοφάντησης των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, καταφεύγει ακόμα και σε βρώμικους εκβιασμούς συνδικαλιστών».

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ φρόντισε να υπονομεύσει την απεργία καλώντας με ανακοίνωσή της τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 2/10 ενώ, προσκείμενα σε αυτήν Εργατικά Κέντρα ανακοίνωσαν απεργιακή κινητοποίηση μια μέρα μετά, δηλαδή την Τετάρτη 25.9!

Παράλληλα, απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη (11 π.μ. από τα Χαυτεία) θα πραγματοποιήσουν και πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αφού η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ προκήρυξε 24ωρη απεργία καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε αυτήν, καθώς «αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση, θα αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, θα περικοπούν περαιτέρω δικαιώματα, αλλά θα μειωθούν και τα εισοδήματα σε πολλούς κλάδους».

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα και στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου και μισή ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο η ΕΔΟΘ. Στις 10.00 είναι το ραντεβού της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα.

Παράλληλα, η Επιτροπή αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης καλεί σε μοτοπορεία, στις 10:30 π.μ.:

«Δικαιοσύνη» στα μέτρα των πλοιοκτητών, κανονικά η απεργία των ναυτεργατών

Στο μεταξύ, παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Προσφυγή εναντίον της απόφασης της ΠΝΟ είχε καταθέσει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ).

Το Πρωτοδικείο στην ίδια απόφασή του, απέρριψε παράλληλα το αίτημα των ακτοπλόων να απαγορευθεί στο μέλλον ανάλογη κινητοποίηση με το ίδιο αίτημα, να επιβληθεί στη διοίκηση της ΠΝΟ χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και να γίνει προσωπική κράτηση τριών μηνών των μελών της σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της δικαστικής απόφαση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν την απόφαση του Πρωτοδικείου, είχε δηλώσει ότι η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, που κατέθεσε ως μάρτυρας από την ΠΝΟ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακόμα αν η ΠΝΟ αποφασίσει να σταματήσει την κινητοποίηση, το ναυτεργατικό σωματείο των ναυτών θα απεργήσει.

Παράλληλα, η ΠΕΝΕΝ καλεί στην απεργιακή περιφρούρηση, στις 5.00 το πρωί, στην καντίνα (απέναντι από τα γραφεία της ΑΝΕΚ) μέσα στο λιμάνι, καθώς και σε συγκέντρωση έξω από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», στις 9.30 το πρωί,

Συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική Απεργία την Τρίτη 24/9/19, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού Νομοσχεδίου. «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και ψήφισή του προχωρούμε σε απεργιακή κλιμάκωση», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ που επίσης προκήρυξε «πανελλαδικές Στάσεις Εργασίας όπου κριθεί αναγκαίο από τα Σωματεία στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019 για να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων».

Η ΑΔΕΔΥ εξαπολύει πυρά κατά του πολυνομοσχεδίου και «καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να μην ανεχθούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουν το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων: «Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη Δημόσια Ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης. Στην ενότητα και στην κοινή δράση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα βρίσκεται η δύναμή μας».

Η πρόσβαση στις συγκεντρώσεις – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην 24ωρη απεργία.

Έτσι, ακινητοποιημένα θα είναι αύριο τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

(πίνακας: «Εφημερίδα των Συντακτών»)

Τρίωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 24ης Σεπτεμβρίου συμμετέχουν με τρίωρη στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί και φωτογράφοι στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το διασωματειακό των 8 Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ), η στάση εργασίας σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3.00 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση του κόσμου της εργασίας θα είναι αποφασιστική

Στην 24ωρη απεργία ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρεται ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί «όλες και όλους στην κινητοποίηση των συνδικάτων να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ», τονίχζοντας ότι «με το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, καθίσταται οφθαλμοφανές πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάργηση όλου του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά εργασίας, αφού μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο».

Να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, για να βάλουμε εμπόδια στην πλήρη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών που επιχειρεί η ΝΔ, θέλοντας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και να ολοκληρώσει ό,τι άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ. Να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, που είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του στο εργατικό κίνημα».

Σχετικά Νέα