Το πλαίσιο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο

Στη Βουλή σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση. Το στίγμα των προθέσεων του νέου πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έδωσαν από χθες κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας τρία βασικά σημεία της σημερινής εισήγησης του πρωθυπουργού. 

  • Αυστηρό χρονοδιάγραμμα και έλεγχος των υπουργών
  • Συγκεκριμένα ασυμβίβαστα στα μέλη της κυβέρνησης με στόχο να σταλεί μήνυμα κατά της διαφθοράς.
  • Βούληση για περιορισμό κρατικών θέσεων και ρουσφετιών.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων:

*Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών υπουργών και υφυπουργών πρώτου και δεύτερου βαθμού

*Θα απαγορευθεί η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο στους/τις σύζυγους, όπως και στα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

*Θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς

*Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60

*Θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης

Μετά την εισήγηση Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στους υπουργούς θα δοθούν φάκελοι με σχεδιασμό εξαμήνου και συγκεκριμένους στόχους ανά υπουργείο, τους οποίους θέτει το Μαξίμου, ενώ θα ξεκαθαριστεί πως θα αξιολογούνται για τα αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, κάθε υπουργός, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στον φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Σχετικά Νέα