Την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί ιστορικό χρέος του να φέρει τα δύο κράτη δίπλα – δίπλα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα. Πανδημία, πόλεμο που προκάλεσε κρίσεις, αλλά και καταστροφές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και περιφερειακές συγκρούσεις. Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα την ασφάλεια και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.

Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία.

«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.

«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε και ζήτησε επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, από εκεί που είχαν σταματήσει».

«Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης συνάπτεται συνθήκη ειρήνης και φιλίας, μια συνθήκη που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα κάθε χώρας και αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τα θετικά βήματα, θα διευρύνουμε την ατζέντα» είπε και πρόσθεσε:

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, με βάση το διεθνές δίκαιο, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα».

Εν συνεχεία γνωστοποίησε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Άγκυρα. «Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση. Αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία», τόνισε και συμπλήρωσε πως «η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε μαζί και θεωρώ ιστορικό χρέος να φέρουμε δίπλα τα δύο κράτη, όπως είναι τα σύνορά μας και να κτίσουμε ένα αύριο, όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά να φυσήξει ένας ούριος άνεμος».

Δείτε τις δηλώσεις Κυρ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν

Ερντογάν: Ειλικρινή μας ευχή να επιλύσουμε τα προβλήματά μας

Ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνοντας το λόγο εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στην Αθήνα. «Το κλίμα ύστερα από 7 χρόνια αποτελεί ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα για να πραγματοποιούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες», σημείωσε.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, «συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων κοινής βάσης από το 2021. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολάρια. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να το συζητήσουν».

«Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα, τόνισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε πως η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των “μειονοτήτων” θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας, ενώ για το Κυπριακό συμπλήρωσε πως «η επίτευξη μιας δίκαιης μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής».

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία» στο πεδίο της τρομοκρατίας. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις και στον τουριστικό και στον πολιτιστικό τομέα», συνέχισε.

«Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται.  Με τις τελευταίες εξελίξεις είδαμε ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητο παλαιστινιακού κράτους είναι πλέον αναπόφευκτη», είπε αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Επανερχόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, είπε πως «είμαστε δυο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα την ίδια Γεωγραφία και πολιτισμό σε πολλούς τομείς, είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δυο χώρες. Πόσο μάλλον σε δυο αδέλφια» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να επιλυθεί».

Ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του απάντησε στην αναφορά του Ερντογάν περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, σημειώνοντας πως: «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», είπε  ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του Ερντογάν περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.