Το ΜΙΝΙΟΝ αναγεννιέται και δίνει λάμψη στο κέντρο της Αθήνας

Επί χρόνια παρέμεινε κλειστό και εγκαταλελειμμένο. Σε λίγους μήνες όμως ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους νέους ενοίκους του, δίνοντας ζωή σε μία περιοχή που σταδιακά αλλάζει και ανανεώνεται. Ο λόγος για το κτήριο που στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, το οποίο αναγεννιέται και αναμορφώνεται από την DIMAND.

Το νέο ΜΙΝΙΟΝ, ανοίγει ξανά τις πόρτες του, ως ένα «πράσινο» βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών. Σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη στιγμή που έπαψε να λειτουργεί, επιστρέφει για να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης και να δώσει νέα πνοή στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια.

Για περισσότερα από 50 χρόνια, το ΜΙΝΙΟΝ είχε συνδεθεί με τις αναμνήσεις των Αθηναίων, ως το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο πολυκατάστημα της χώρας. Οι όροφοί του φιλοξενούσαν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα και αποκλειστικές συλλογές, για τις οποίες δημιουργούνταν ουρές, όπως οι σχολικές ποδιές του Γιάννη Τσεκλένη. Σε όλες τις μεγάλες γιορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα, οι τελευταίοι όροφοι «μεταμορφώνονταν» σε έναν εορταστικό παράδεισο για όλη την οικογένεια.

Ένα νέο βιοκλιματικό κτήριο στην «καρδιά» της πρωτεύουσας

Σήμερα, το «ΜΙΝΙΟΝ» αναδημιουργείται ως βασικό τοπόσημο σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας και ως ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων, με μια επένδυση που η εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης φτάνει σχεδόν τα 69 εκατ. ευρώ.

Όλες οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής του έργου είναι βασισμένες στο πρότυπο LEED, με στόχο το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του κτηρίου. Το σύστημα περιβαλλοντικής αξιολόγησης LEED δίνει το «πράσινο» στίγμα του συγκροτήματος, καθώς σχετίζεται με όλες τις φάσεις του σχεδιασμού και της κατασκευής, τη λειτουργία και τη χρήση των φυσικών πόρων.

Για την DIMAND, αποτελεί στρατηγικό στόχο η έμφαση στον βιοκλιματικό χαρακτήρα των κτηρίων που αναπτύσσει, καθώς ήδη διαθέτει 16 πιστοποιημένα LEED κτήρια – σε επίπεδο Gold ή Platinum και περισσότερα από 20 κτήρια που βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης. Συνολικά, η εταιρεία έχει αναπτύξει το 44% των πιστοποιημένων, κατά το πρότυπο LEED BD+C, κτηρίων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το εμβληματικό ακίνητο που στέγαζε το ΜΙΝΙΟΝ θα διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση. Μέσα σε αυτό τοποθετούνται συστήματα φωτισμού, εναρμονισμένα με το φυσικό φως, τα οποία θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του. Επίσης, η κατανάλωση νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού.

Κατοικίες, γραφεία και καταστήματα σε 18.500 τ.μ.

Το κτήριο αναπτύσσεται σε συνολική επιφάνεια 18.500 τ.μ. και αποτελείται από τα κτήρια Α’ και ΒΓΔΕ. Στον κεντρικό πυρήνα των κτηρίων ΒΓΔΕ, από το -1 έως τον 2ο όροφο, θα φιλοξενούνται καταστήματα, ενώ από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία χώρων γραφείων.

Στο κτήριο Α’, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, θα φιλοξενηθούν εμπορικές χρήσεις και θα αναπτυχθούν περίπου 40 διαμερίσματα 50 τ.μ. – 125 τ.μ. Ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση τους καθώς η λειτουργία τους θα συμβάλει καθοριστικά στο να έχει ζωή η περιοχή όλο το 24ωρο.

Η θέση του ΜΙΝΙΟΝ είναι ιδανική τόσο για τις εμπορικές χρήσεις, όσο και για τις χρήσεις κατοικίας. Επειδή ακριβώς βρίσκεται στην «καρδιά» του κέντρου της Αθήνας, προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα, καθώς είναι απολύτως προσβάσιμο και συνδέεται με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τρόλεϊ, γραμμές λεωφορείων).

Η ταυτότητα του νέου συγκροτήματος

Για την DIMAND, ήταν απόλυτη προτεραιότητα, το νέο κτήριο να έχει ξεκάθαρη αρχιτεκτονική ταυτότητα, αντάξια της ιστορίας και της εμβληματικότητάς του για το κέντρο της Αθήνας.

Η μελέτη ανατέθηκε -μετά από αξιολόγηση διαφόρων αρχιτεκτονικών προτάσεων- στο γραφείο Minos Digenis Arquitectos, με έδρα τη Βαρκελώνη. Το συγκρότημα εντάσσεται αρμονικά στον αρχιτεκτονικό ιστό της Αθήνας, με όψεις που παραπέμπουν στον αθηναϊκό μοντερνισμό, αλλά και χαρακτηριστικά, διακριτά στοιχεία, όπως οι αψίδες και το χρώμα στις όψεις.

Σε λίγους μήνες, η DIMAND παραδίδει με υπερηφάνεια στην Αθήνα, αναγεννημένο και λαμπερό, ένα εμβληματικό τοπόσημο που αποτελούσε μία όμορφη παιδική ανάμνηση πολλών γενιών. Ένα κτήριο σταθμό, το οποίο αν και πέρασε περιόδους φθοράς και μαρασμού, ποτέ δεν ξεχάστηκε και δεν έπαψε να είναι ένα σύμβολο για το κέντρο της πόλης, την ανάπτυξη και τη ζωή της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα