Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αρχισε να κινείται

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται για πρώτη φορά μετά από πάνω από 30 χρόνια, δήλωσαν την Παρασκευή επιστήμονες. Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το παγόβουνο της Ανταρκτικής με την ονομασία Α23a έχει περίπου τριπλάσιο μέγεθος από τη Νέα Υόρκη.

Από τότε που αποκολλήθηκε από τις ακτές της Δυτικής Ανταρκτικής το 1986, το παγόβουνο, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό, είχε κολλήσει σχεδόν αμέσως στον πυθμένα της Θάλασσας Γουέντελ.

Αυτό ωστόσο φαίνεται να άλλαξε. Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, βάρους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου μετρικών τόνων, παρασύρεται τώρα γρήγορα πέρα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, υποβοηθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ρεύματα.

Είναι σπάνιο να βλέπεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο παγετωνολόγος Όλιβερ Μαρς της British Antarctic Survey. Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την τροχιά του.

Καθώς κερδίζει ταχύτητα, το τεράστιο Α23a θα περάσει πιθανότατα στο Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα. Αυτό θα το διοχετεύσει προς τον Νότιο Ωκεανό σε μια διαδρομή γνωστή ως «σοκάκι των παγόβουνων», την οποία έχουν ακολουθήσει και άλλα παγόβουνα.

Γιατί άρχισε να κινείται

«Με την πάροδο του χρόνου πιθανόν να έχει λεπτύνει ελάχιστα και να έχει αυτή τη μικρή επιπλέον πλευστότητα που του επιτρέπει να σηκώνεται από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθείται από τα ωκεάνια ρεύματα», δήλωσε ο Μαρς. Το A23a είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα στον κόσμο.

Είναι πιθανό το Α23α να κολλήσει και πάλι, στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής. Εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω ύδατα. Το τεράστιο αυτό παγόβουνο θα μπορούσε να αποκόψει μια τέτοια πρόσβαση.

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το Α68, προκάλεσε φόβους ότι θα συγκρουστεί με τη Νότια Γεωργία, συνθλίβοντας τη θαλάσσια ζωή στον βυθό και αποκόπτοντας την πρόσβαση σε τροφή. Μια τέτοια καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά όταν το παγόβουνο διαλύθηκε σε μικρότερα κομμάτια – ένα πιθανό τέλος και για τον Α23α.

Ωστόσο, ο Μαρς δηλώνει ότι ένα παγόβουνο «αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ θερμότερος, και θα μπορούσε να φτάσει πιο βόρεια προς τη Νότια Αφρική, όπου μπορεί να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα