Το κοκτέιλ των ιώσεων ανησυχεί τους επιδημιολόγους

Ανήσυχοι οι επιδημιολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τριών ιών που έχουν κάνει την εμφάνιση τους παγκοσμίως, φοβούμενοι για πιθανό κοκτέιλ κορωνοιού, γρίπης και συγκυτιακού ιού.

Στην Ευρώπη παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων του covid αλλά αύξηση της γρίπης με αρκετές χώρες να έχουν μπει νωρίτερα στο ενδημικό κύμα της γρίπης. Την ίδια στιγμή στο κάδρο της επιτήρησης μπαίνει και ο συγκυτιακός ιός που επανεμφανίζεται εντονότερα και χτυπά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Στην Ελλάδα η γρίπη προς το παρόν έχει λίγα κρούσματα σε ενήλικες ενώ στα παιδιά είναι πιο αυξημένα τα περιστατικά με τουλάχιστον 28 να νοσηλεύονται με συμπτώματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.

Ο φόβος των επιστημόνων για τον φετινό χειμώνα που όλες οι ιώσεις και η γρίπη κάνουν την εμφάνιση τους τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, είναι η πιθανή ύπαρξη κοκτέιλ γρίπης, κορωνοιού και συγκυτιακού ιού. Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση όλων αυτών των ιών. Σε αυτήν την περίπτωση του κοκτέιλ ιών οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πίεση του εθνικού συστήματος υγείας, εκφράζοντας φόβο και για τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Για αυτό άλλωστε προτρέπουν τους πολίτες να σπεύσουν για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κορωνοιού αλλά και με το αντιγριπικό.

Το γεγονός ότι διανύουμε τον Νοέμβριο χωρίς έξαρση του κορωνοιού όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, κάνει τους ειδικούς συγκρατημένα αισιόδοξους. Και αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι οι νέες υποπαραλλαγές δεν δίνουν βαριά νόσηση ενώ ο εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού όπως και η νόσηση μεγάλης μερίδας αυτού, έχει δημιουργήσει την ανοσία της κοινότητας

Ο κορωνοιός έχει μετατραπεί πλέον σε ενδημική φάση τονίζουν Έλληνες επιδημιολόγοι παρότι τα κρούσμα είναι αρκετά δεν δίνουν βαριές νοσήσεις.

Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πιθανόν να είναι και τετραπλάσια από αυτά που ανακοινώνει εβδομαδιαία ο ΕΟΔΥ, αφού αρκετοί πολίτες δεν σπεύδουν να δηλώσουν τη νόσηση τους στην αρμόδια υγειονομική αρχή.
Ο covid πλέον μολύνει κατεξοχήν την ηλικιακή ομάδα 40-49 χρόνων σε ποσοστό 17,5% με την πληθυσμιακή ομάδα 50-59 ετών να ακολουθεί σε ποσοστό 15% και Τρίτη την 30-39 σε ποσοστό 12,5%.

Παθολόγοι, παιδίατροι, λοιμωξιολόγοι συστήνουν ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό για την γρίπη αλλά και τον κορωνοιό. Ειδικά οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν και για τα δύο για να έχουν ασφαλή χειμώνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα