Το Καζακστάν υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου για την ενεργειακή ενίσχυση της Ευρώπης

Το Καζακστάν σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ενός έργου ύψους 50 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Svevind Energy Group, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης στη Σουηδία, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Καζακστάν για την κατασκευή ενός εργοστασίου πράσινου υδρογόνου 20 γιγαβάτ, το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι ηλεκτρολύτες θα μπορούν να παράγουν έως και 2 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως από το 2032, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του στόχου της ΕΕ για εισαγόμενο πράσινο υδρογόνο το 2030.

“Η επενδυτική συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα οδηγεί το έργο στην επόμενη, καθοριστική φάση”, δήλωσε ο Wolfgang Kropp, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Svevind Energy Group. “Το Καζακστάν είναι η ιδανική χώρα υποδοχής για το έργο, καθώς διαθέτει εξαιρετικές συνθήκες ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας όλο το χρόνο. Η χώρα έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου, γεγονός που την καθιστά πολύ ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά”.

Θα τροφοδοτείται από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περίπου 40 γιγαβάτ στις επίπεδες λιβαδικές εκτάσεις του νοτιοδυτικού Καζακστάν.

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα και την απαλλαγή από τον άνθρακα των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Το μπλοκ θέλει να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου και να εισάγει την ίδια ποσότητα από το εξωτερικό μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Παρά τα διαπιστευτήρια αυτά, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπορεί να είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία του υδρογόνου σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα και ένα κύμα νέων έργων αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά σε όλο τον κόσμο.

“Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να παράγει όλο το πράσινο υδρογόνο που θα χρειαστεί”, δήλωσε ο Kropp. “Βλέπουμε την Ευρώπη ως σημαντική αγορά, μία από τις πιο προηγμένες όσον αφορά την υποστήριξη του πράσινου υδρογόνου”, ενώ η Ασία αποτελεί επίσης αγορά-στόχο για το καύσιμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμβαθύνει την οικονομική της σχέση με το Καζακστάν, σε μια συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης νωρίτερα αυτό το μήνα μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev. Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για βιώσιμες πρώτες ύλες, μπαταρίες και πράσινο υδρογόνο πριν από το τέλος Νοεμβρίου, δήλωσε ο Kropp.

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Καζακστάν και της Svevind θέτει το μακροπρόθεσμο πλαίσιο βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί το έργο, γνωστό ως Hyrasia One.

Η Svevind αναπτύσσει το έργο εδώ και τρία χρόνια και η επενδυτική συμφωνία ανοίγει την πόρτα για συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με συνεπενδυτές, πελάτες και προμηθευτές εγκαταστάσεων, είπε. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το 2026.

Η αρχική χρηματοδότηση για την επένδυση θα παρασχεθεί από τη Svevind με έδρα τη Δρέσδη της Γερμανίας ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έργου και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την εξασφάλιση πρόσθετων χρηματοδοτικών εταίρων για τη μακροπρόθεσμη επένδυση.

Το έργο θα αρχίσει να παράγει υδρογόνο ήδη από το 2030 και θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα γύρω στο 2032.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα