Το εντυπωσιακό turnaround της ελληνικής οικονομίας-Πλώρη για μεγάλη μείωση του χρέους

Τα μηνύματα και οι εκτιμήσεις που έρχονται για την ελληνική οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις, είτε αυτές αφορούν τις προοπτικές ανάπτυξης είτε τη δημοσιονομική της πορεία, έχουν αμιγώς θετικό πρόσημο. Πιστοποιούν εν πολλοίς ότι η εγχώρια οικονομία έχει αλλάξει πίστα και απέχει παρασάγγας από τη θλιβερή και άκρως πεσιμιστική κατάσταση που είχε περιέλθει πριν από περίπου 14 χρόνια, όταν εισήλθε στο καθεστώς των μνημονίων.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Τότε που το δημόσιο χρέος της είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, χαρακτηριζόταν ως μη διαχειρίσιμο και τραβούσε τη χώρα προς την άβυσσο της χρεωκοπίας. Πλέον η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πλήρως ρότα, αναπτύσσεται με τρόπο εντυπωσιακό τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ μειώνει σημαντικά το δημόσιο χρέος της. Παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν θα διατηρηθεί για πολύ, καθώς η Ελλάδα έχει βάλει πλώρη να σκίσει και αυτή την έως τώρα «μαύρη σελίδα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προεξοφλεί, στην τελευταία του έκθεση, μια τεράστια μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ότι μέσα σε έξι χρόνια, δηλαδή την περίοδο 2024 – 2029, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει από το 168,8 στο 138,8% του ΑΕΠ και ήδη από το 2028 θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο χρέος της Ιταλίας. Μάλιστα, το Ταμείο εκτιμά ότι το 2029 το ελληνικό χρέος δεν θα απέχει πια πολύ από το γαλλικό, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 115% του ΑΕΠ, ενώ θα βρεθεί αρκετά κοντά στον μέσο όρο χρέους των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομικών (G7), που θα διαμορφωθεί σε 132,5% το 2029 -μεταξύ των χωρών του G7 βρίσκονται και η Ιταλία και η Ιαπωνία, δύο χώρες με πολύ υψηλό χρέος.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια

Πρόκειται για ασφαλώς για ένα εντυπωσιακό turnaround για την ελληνική οικονομία, που από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε παράδειγμα προς μίμηση, σ’ ό,τι αφορά τις επιδόσεις της. Μιλώντας για… επιδόσεις και με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, «πιστοποιείται» ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2024 στο 2%, για να υποχωρήσει ελαφρώς το 2025 στο 1,9%, ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε. θα επιταχυνθεί το 2025 στο 2%. Το γεγονός ότι η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί έστω και οριακά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν μετριάζει ασφαλώς την εξαιρετική πορεία που έχει διανύσει έως τώρα ούτε προφανώς αποτελεί πισωγύρισμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα