«Κοκτέιλ» ενεργειακής ακρίβειας-πληθωρισμού απέναντι στην υψηλή ανάπτυξη

Η απόσταση από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίησή της είναι μεγάλη και συναρτάται από διάφορες παραμέτρους και παράγοντες. Πόσω μάλλον στην περίπτωση των κυβερνητικών «δεσμεύσεων» για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος στο τέλος της χρονιάς, που συγκρούονται με την ενεργειακή ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις υψηλές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και την υγειονομική κρίση που δεν έχει κοπάσει. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα που έχει διαμορφωθεί και ταλανίζει την πραγματική οικονομία, συρρικνώνει το «παράθυρο»-τον δημοσιονομικό χώρο που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, για να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων στήριξης και στη χορήγηση ενισχυτικών επιδομάτων.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι άκρως αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με πιο πρόσφατη αυτή της Κομισιόν που ανέβασε τον πήχη της αύξησης του ΑΕΠ στο 7,1%, υπό κανονικές συνθήκες θα άφηναν ορθάνοιχτη… πόρτα για την υιοθέτηση θετικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η απονομή μερίσματος σε κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι). Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πού θα κάτσει η μπίλια της ανάπτυξης για το 2021, ωστόσο είναι ολοφάνερο και προκύπτει από όλα τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις, πως θα ξεπεράσει την τελευταία πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών (6,1%). Πρόκειται για μια εξέλιξη που από μόνη της δρομολογεί-δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και θα λειτουργεί ως ένα αξιόπιστο υπόβαθρο, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδώσει συμπληρωματικά θετικά μέτρα προς το τέλος της χρονιάς.

Άλλωστε αυτό ήταν το σχέδιο του Μαξίμου.

Δεν διάγουμε, όμως, μια εποχή… κανονικότητας, αλλά αντιθέτως μια άκρως ρευστή και αβέβαιη κατάσταση, που έχει παγιωθεί σε διεθνές επίπεδο. Η ενεργειακή ακρίβεια έχει χτυπήσει και την Ελλάδα, με την τιμή χονδρική ρεύματος να «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και το φυσικό αέριο να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα (αύξηση επιδότησης κτλ), για να μετριάσει το κακό, που έχει άμεσους αποδέκτες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ωστόσο το γεγονός πως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει για αρκετούς μήνες ακόμα, δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό.

Οι πληθωριστικές τάσεις, επίσης, κινούνται σε υψηλά επίπεδα, διαμορφώνοντας ένα άκρως δυσχερές περιβάλλον για την εγχώρια κατανάλωση, το λιανεμπόριο και την πραγματική οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου δεν είναι παράλογο να αλλάξουν. Σε πρώτο πλάνο προτάσσεται η προστασία της οικονομίας, η εξοικονόμηση πρόσθετων κονδυλίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια. Το μάζεμα του προϋπολογισμού και η υπό προϋποθέσεις δημιουργία στρατηγικών εφεδρειών ενόψει του 2022, ώστε τότε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή πρόσθετων θετικών μέτρων, αποτελεί βασικό γνώμονα της επεξεργασίας και των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο παράγων Ε.Ε

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν διαγνώσει πως η Ελλάδα-ελέω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης που έλαβε- ξεπέρασε τα δημοσιονομικά όρια και πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο της αυτοσυγκράτησης

Η Ε.Ε. στέλνει τα σχετικά μηνύματα στην Αθήνα, με την υποσημείωση των αριθμών που επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων. Η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης το 2021 (9,9% του ΑΕΠ), ενώ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση δημοσίου χρέους στο 12μηνο ως το τέλος του α΄ εξαμήνου 2021.

Προφανώς και το ΥΠΟΙΚ συνυπολογίζει και τους εν λόγω μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά και την εν γένει κατάσταση, κρατώντας έτσι – ορθώς- χαμηλά τον πήχη των παροχών και ελαφρύνσεων, τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα