Το χάος των LDI ενδέχεται να πλήξει τις κατανομές ιδιωτικών μετοχών και ακινήτων

Η αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που προκλήθηκε από μια στρατηγική παραγώγων συνδεδεμένων με το χρυσό (gilts), είναι κακά νέα για τις τοποθετήσεις σε όλα τα είδη, από ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια έως ακίνητα, σημειώνει το Bloomberg.

Η αστάθεια άφησε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να επουλώνουν τις βαριές απώλειες, αναγκάζοντάς τα να ξεφορτωθούν τα πάντα, από κρατικά ομόλογα έως τιτλοποιημένο χρέος. Αυτό ωθεί τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά ταμεία να επανεξετάσουν την κατάσταση, αφού συγκέντρωσαν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία την εποχή του φθηνού χρήματος, σύμφωνα με την PensionsEurope, μια ομάδα του κλάδου, τα μέλη της οποίας διαθέτουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (6,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων).

Αυτό θα σηματοδοτούσε μια απότομη αντιστροφή, αφού πέρασαν χρόνια κυνηγώντας ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην αναζήτηση αποδόσεων που θα αντιστοιχούσαν στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Περίπου το 1/4 των χαρτοφυλακίων των παγκόσμιων συνταξιοδοτικών ταμείων αποτελείται από εναλλακτικά κεφάλαια, όπως η ιδιωτική πίστη και οι υποδομές, σε σύγκριση με το 7% πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Willis Tower Watson.

Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πωληθούν, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ρευστότητα σε περιόδους αναταραχής, όπως αυτές που προκλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τις επενδυτικές στρατηγικές που βασίζονται στις υποχρεώσεις. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται από τις συνταξιοδοτικές εταιρείες για την αντιστοίχιση των υποχρεώσεών τους με τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω της χρήσης παραγώγων.

Μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία

“Αυτό που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο ώθησε ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ευρώπη να επανεκτιμήσουν τις συμμετοχές τους σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, διότι, σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα”, δήλωσε ο Μάτι Λεπάλα, διευθύνων σύμβουλος της PensionsEurope.

Αν και δεν υπάρχουν ζητήματα φερεγγυότητας, δήλωσε ο Λεπάλα, πρόκειται “για την ύπαρξη κατάλληλης ρευστότητας και διαχείρισης κινδύνων”. Η άνοδος των αποδόσεων των χρυσών επιτοκίων “αυτού του μεγέθους ήταν απροσδόκητη” και “αποτελεί μάθημα”.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τον μη κοστολογημένο μίνι προϋπολογισμό της χώρας που προκάλεσε τεράστιες ζημίες από την αποτίμηση στην αγορά για όσους χρησιμοποιούν στρατηγικές LDI (Liability Driven Investments), αναγκάζοντας τα ταμεία να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους. Οι απώλειες μπορεί να έφτασαν τα 150 δισ. στερλίνες από τις αρχές Αυγούστου, οδηγώντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να αποτρέψει τη μετάδοση της “μόλυνσης”.

Οι πωλήσεις “φωτιά” αφορούσαν κυρίως κρατικά ομόλογα, δήλωσε ο Λεπάλα, παρέχοντας μια κρίσιμη υπενθύμιση ότι η ρευστότητα μπορεί εύκολα να στερέψει σε περιόδους πίεσης, ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που κατά τα άλλα είναι τα ευκολότερα για συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία εξετάζουν ανώτατα όρια για τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, είπε.

Ο Λεπάλα είναι το τελευταίο στέλεχος της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που προειδοποιεί ότι η ιστορία των άμεσων ξένων επενδύσεων θα μπορούσε να υποδείξει ευρύτερες αναταράξεις στις αγορές καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και η ποσοτική χαλάρωση φτάνει στο τέλος της.

Περαιτέρω μεταβλητότητα

Ο Πολ Μάρσαλ, συνιδρυτής της Marshall Wace LLP, δήλωσε ότι η κρίση είναι “το πρώτο θύμα της εποχής του “χρήματος για το τίποτα””. Οι συνάδελφοί του διαχειριστές hedge fund, Κρίσπιν Οντέι και Αλπέρτο Κάλο προειδοποίησαν επίσης ότι θα μπορούσε να έρθει περαιτέρω μεταβλητότητα καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια, αφού τα κράτησαν τεχνητά χαμηλά για χρόνια.

“Δεν θα με εξέπληττε καθώς τα επιτόκια κινούνται προς τα πάνω” αν εμφανιστούν και άλλοι αναγκαστικοί πωλητές “καθώς η πίεση αυξάνεται στο σύστημα”, δήλωσε ο Πρόεδρος Blackstone Τζόναθαν Γκρέι στους επενδυτές την Πέμπτη.

Όσον αφορά τις LDI (Liability Driven Investments), ο Λεπάλα τονίζει ότι η έκθεση των συνταξιοδοτικών ταμείων της ευρωζώνης είναι σχετικά μικρή. Εξαίρεση αποτελούν τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία έχουν υποχρεώσεις ύψους περίπου 1,4 τρισ. ευρώ (1,2 τρισ. δολάρια), αλλά συνήθως έχουν χαμηλότερη μόχλευση από τα αντίστοιχα βρετανικά.

Ο Λεπάλα εκτιμά ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στην περιοχή του ευρώ θα προκαλούσε μια κλήση για κάλυψη περιθωρίου 82 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι έμποροι τιμολογούν μια κίνηση αυτού του μεγέθους μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Πτώση των υποχρεώσεων

Ο Λεπάλα επισημαίνει επίσης ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία πιθανότατα είδαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην αξία των υποχρεώσεών τους καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν, κάτι που είναι καλό για τη συνολική ευρωστία. Αυτό ταιριάζει με το συνταξιοδοτικό ταμείο της BT Group, το οποίο είδε την αξία των περιουσιακών στοιχείων να μειώνεται κατά περίπου 11 δισεκατομμύρια λίρες τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς να επιδεινωθεί η θέση χρηματοδότησής του.

“Εάν -όπως φαίνεται μέχρι στιγμής- η Ευρώπη αποφύγει την αυτοενισχυόμενη δυναμική της πρόσφατης μεταβλητότητας των επιτοκίων, θεωρούμε πιθανό ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες για τον μετριασμό των κινδύνων”, έγραψε ο Σάιμον Φρέισνετ, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Group σε σημείωμά του προς τους πελάτες. “Πρώτον, τα αποθέματα ρευστότητας θα ενισχυθούν πιθανότατα και η έκθεση σε μοχλευμένη διάρκεια θα μειωθεί πιθανότατα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα