Το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες

Είχαμε επισημάνει πρόσφατα από το βήμα του Indicator.gr ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας, διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και έχουν εξυγιάνει σε σημαντικό βαθμό τα χαρτοφυλάκιά τους.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Στα παραπάνω προστίθενται και οι θετικές εκθέσεις των περισσοτέρων οίκων και αναλυτών για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, που αποτελούν «ελκυστικά προϊόντα» για τους επενδυτές. Η εικόνα είναι θετική προφανώς, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα ψεγάδια που πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως από τους ιθύνοντες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ένα από αυτά είναι η αυξητική πορεία που καταγράφουν τα «κόκκινα» δάνεια όπως επίσης και όσων βρίσκονται ένα βήμα πριν κοκκινήσουν, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Η ανοδική πορεία των δανείων σε καθυστέρηση και εν γένει των κόκκινων δανείων, είναι κάτι που επισήμανε η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χτυπώντας το «καμπανάκι» προς τις τράπεζες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 «κοκκίνισαν» δάνεια (ροές από εξυπηρετούμενα δάνεια προς μη εξυπηρετούμενα) 1,3 δισεκ. ευρώ (εκ των οποίων 1,0 δισεκ. ευρώ αφορά τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), ενώ οι ροές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τα εξυπηρετούμενα ήταν 0,7 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας καθαρές ροές προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια 576 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2024 παρατηρήθηκε καθαρή ροή προς Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) με μειωμένη όμως τάση στο β΄ τρίμηνο (360 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο και 216 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2024).

Ένα βήμα πριν «κοκκινήσουν» κυρίως επιχειρηματικά δάνεια

Σ’ ό,τι αφορά στα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές) αυξήθηκαν κατά 43%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 7,7 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 από 5,4 δισεκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023, ενώ ο λόγος των δανείων αυτών προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε σε 5,5% τον Ιούνιο του 2024, έναντι 3,8% το Δεκέμβριο του 2023 και η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 30 ημέρες.

Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων τον Ιούνιο του 2024 αυξήθηκε οριακά σε 6,9% από 6,7% το Δεκέμβριο του 2023, παραμένοντας υψηλός και πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Ιούνιος 2024: 2,3%).

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης του υφιστάμενου αποθέματος κόκκινων δανείων. Η αλήθεια είναι πως έγιναν άλματα στη μείωση των δείκτη κόκκινων ανοιγμάτων τα τελευταία χρόνια, όμως προφανώς απαιτούνται κι άλλα. Στις μικρότερες τράπεζες, μάλιστα, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι οξύτερο, καθώς σύμφωνα με την ΤτΕ, ο δείκτης των ΜΕΔ ως προς το σύνολο των δανείων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και διαμορφώνεται σε 36,4% τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα