Το άγχος της Κυριακής: Τι είναι και γιατί το αισθάνεστε

Το άγχος της Κυριακής, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων.

Πρόκειται για το συναίσθημα φόβου που πολλοί νιώθουν όταν πλησιάζει η νέα εβδομάδα και εκδηλώνεται όχι μόνο με ανησυχία, αλλά και υπό τη μορφή σωματικής δυσφορίας.

Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από τον The Sleep Judge εξέτασε πάνω από 1.000 άτομα σχετικά με το αίσθημα αναστάτωσης που βιώνουν τις Κυριακές, εξετάζοντας την αιτία του προβλήματος καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης. Το 81% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βιώνει μεγαλύτερο άγχος την Κυριακή το βράδυ. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος της Κυριακής.

Μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο το βράδυ της Κυριακής

Ένα από τα χειρότερα συμπτώματα του άγχους; Η κακή ποιότητα του ύπνου. Το 61% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι το βράδυ της Κυριακής δυσκολεύονταν περισσότερο να κοιμηθούν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Η δεύτερη πιο ανήσυχη νύχτα ύπνου για τους περισσότερους ήταν τη Δευτέρα.

Ο κακός ύπνος προκαλεί κακή διάθεση, μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα θυμού, να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο άγχος.

Το άγχος της Κυριακής μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία

Όταν τα επίπεδα άγχους είναι πολύ υψηλά, μπορούν να προκαλέσουν αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες. Οι άνθρωποι που στρεσάρονται τις Κυριακές ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν αδιαθεσία προτού επιστρέψουν στη δουλειά ή το σχολείο τη Δευτέρα. Τα συνήθη συμπτώματα περιλάμβαναν ναυτία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους και πολλά άλλα. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και προβλημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το άγχος της εργασίας δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους

Μπορεί να θεωρείτε ότι το αίσθημα άγχους την Κυριακή το βράδυ είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους. Σύμφωνα με την έρευνα το 65% των ερωτηθέντων που ήταν ήδη δυσαρεστημένοι από τη δουλειά τους ανέφεραν συναισθήματα ανησυχίας το βράδυ της Κυριακής.

Παρόλα αυτά, ένας ελάχιστα μικρότερος αριθμός (57%) ανθρώπων που ήταν ικανοποιημένοι με την εργασία τους, ανέφεραν ότι αισθάνονταν με το ίδιο συναίσθημα δυσφορίας.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα