

Πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στη Λευκωσία, ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ
Στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος θα απευθύνει τα εισαγωγικά σχόλια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα εκπροσωπήσει ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, κ. James O’ Brien, o οποίος θα ηγείται διευρυμένης αντιπροσωπίας. Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κατά τις ολοήμερες διαβουλεύσεις θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ανδρέας Σ. Κακουρής.
Οι εργασίες του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου θα εστιάσουν πάνω στις θεματικές ενότητες «Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία», «Ασφάλεια, Διαχείριση Κρίσεων και Επιβολή του Νόμου», «Εκπαίδευση/δεσμοί μεταξύ των δύο λαών» και «Ενέργεια, Εμπόριο, Έρευνα και Τεχνολογία». Μετά το πέρας του Στρατηγικού Διαλόγου θα εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν.
Η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Antony J. Blinken, τον περασμένο Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, θεσμοθετεί τη διενέργεια ετήσιων συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.
Σηματοδοτεί την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στη βάση των κοινών δημοκρατικών αξιών και συμφερόντων, με στόχο την διεύρυνση πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης.
Στο περιθώριο των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα υπογραφούν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημο Δαμιανού, οι Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος.
Η τελετή της υπογραφής θα γίνει σε απευθείας σύνδεση με τη ΝASA στις ΗΠΑ.
Σχετικά Νέα
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.