Την Κυριακή οι ανακοινώσεις από τις βελγικές αρχές για την Ε. Καϊλή

Το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονται οι ανακοινώσεις από τη βελγική εισαγγελία για την ευρωβουλευτή Ε. Καϊλή, η οποία παραμένει υπό κράτηση για την εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς που συνταράσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διεγράφη τόσο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγή της σε σύλληψη.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εισαγγελίας, η Ε. Καϊλή οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος. Συνεπώς, θα πρέπει ο εισαγγελέας να δικαιολογήσει το αυτόφωρο για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε επίσης ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα μέχρις ότου στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία του αυτοφώρου. Είναι μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις βελγικές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται συνεργάτη της ευρωβουλευτού.

Διεργασίες για την καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής

Με ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, ζητά την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η Ε. Καϊλή.

Επίσης, η Πέρεθ, επισημαίνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.