Τι βλέπουν αγορές και διεθνείς αναλυτές για τις εκλογές

Οίκοι αξιολόγησης, διεθνείς φορείς και αναλυτές έβαλαν στο «μικροσκόπιό» τους τις ελληνικές εκλογές. Οι αναλύσεις τους είχαν ως κοινό συμπέρασμα ότι ο πρώτος γύρος δεν θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούλιο. Στο μπαράζ εκθέσεων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, σημείο αναφοράς αποτέλεσε το μικρό «θαύμα» που πέτυχαν η ελληνική οικονομία και η εγχώρια αγορά (Χρηματιστήριο), όπως και οι ευοίωνες προοπτικές τους, που ωστόσο συνδέονται με την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι διεθνείς αναλυτές προκρίνουν ως επικρατέστερο σενάριο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές στις 2 Ιουλίου, με τη Νέα Δημοκρατία να αποτελεί τον βασικό πόλο, καθώς είναι το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα τόσο σήμερα όσο και στο επόμενο ραντεβού στις κάλπες. Μια σταθερή κυβέρνηση αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο μονοπάτι της ανάπτυξης και να συνεχιστεί, μεταξύ άλλων, η ανοδική πορεία της εγχώριας αγοράς.  Μόνο υπό αυτή τη «συνθήκη» θα παραμείνει εφικτός και υλοποιήσιμος εντός του 2023, ο εθνικός στόχος της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό που φοβίζει τις διεθνείς αναλύσεις οίκων-θεσμών, είναι το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας και μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τροχοπέδη για τη ανάπτυξη της οικονομίας και θα θέσει εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική πορεία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ας δούμε παρακάτω κάποιες από τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών:

Societe Generale

H Societe Generale σημειώνει ενόψει των εκλογών ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στον α’ γύρο αλλά θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ως εκ τούτου βλέπει και δεύτερο γύρο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το πολιτικό αδιέξοδο δεν θα αρθεί. Με αυτά τα δυσχερή δεδομένα από το πολιτικό «στίβο» και τη ενίσχυση της αβεβαιότητας, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δύσκολα θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Capital Economics

Στο report της Capital Economics αναφέρεται ότι η Ελλάδα ήταν αναμφισβήτητα η θετική έκπληξη στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές φαίνονται καλές. Εκτιμά, ωστόσο ότι οι επικείμενες εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού η οποία θα είναι λιγότερο προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα από ό,τι η σημερινή κυβέρνηση.

Goldman Sachs

Θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία βάζει η Goldman Sachs, η οποία αναφερόμενη στις εκλογές, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα που θα διαμορφώσει τις εξελίξεις. Σημειώνει ότι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κυβερνητικού συνασπισμού που θα προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της θετικής πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα φέρει πιο σύντομα και πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

Morgan Stanley

H Morgan Stanley «βλέπει» δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τα πιο πιθανά σενάρια να δείχνουν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της προς την υπεραπόδοση της ανάπτυξης και τη δημοσιονομική εξυγίανση με μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

JP Morgan

H JP Morgan διαβλέπει κίνδυνο αστάθειας στην ελληνική αγορά εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επερχόμενες εκλογές. Εμφανίζεται πιο ανήσυχη σε σχέση με άλλες εκθέσεις, αναφορικά με την επίδραση που έχει το προεκλογικό κλίμα και δη η ρευστότητα του τελικού αποτελέσματος, στην εγχώρια αγορά και οικονομία. Η JP Morgan δεν ασπάζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις που θέλουν την ελληνική οικονομία να επανακτά την επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων μηνών και σίγουρα μέσα στο 2023. Θεωρεί ότι η χώρα θα πιάσει τον εν λόγω στόχο έως τις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα