Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ

Η καθημερινότητά μας έχει μια σειρά από αντιξοότητες που συχνά καταστρέφουν την ερωτική μας διάθεση: στρες, πολλές ώρες δουλειάς, προβλήματα υγείας, άλλες υποχρεώσεις. Η εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε στη ζωή μας την καραντίνα, τα μέτρα προστασίας, που μας άγχωναν πολύ τα δύο τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, τον πόλεμο και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας να μας πιέζουν τον τελευταίο χρόνο πολύ περισσότερο. Όλα αυτά σίγουρα έχουν κάνει τη λίμπιντό μας να μην έχει την καλύτερη εικόνα της.

Το Ινσττούτο Kinsey ξεκίνησε μια έρευνα που επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό. Από τους συμμετέχοντες, το 44% δήλωσε ότι η σεξουαλική του ζωή μειώθηκε ενώ το 30% υποστήριξε το ίδιο για τη ρομαντική του ζωή. Το ότι κάποιοι πέρασαν, π.χ. την καραντίνα με τον σύντροφό τους, δεν σημαίνει ότι είχαν και την διάθεση να κάνουν σεξ. Το ίδιο συνέβη και το καλοκαίρι που πέρασε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι η αποχή από το σεξ δεν έχει θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Πέρα από το ότι το σεξ είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο μας, χάνουμε και πολλά ακόμη πλεονεκτήματα.

Αυτό θα το καταλάβουμε καλύτερα αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε σεξ.

1. Μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή μας πίεση.  Το σεξ βελτιώνει τη φυσιολογική απόκριση του σώματός μας στο στρες κι αυτό διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε χαμηλότερο επίπεδο.

3. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι ασθενείς έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, είχαν μια εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση της ανοσοσφαιρίνης A, ένα αντίσωμα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία.

4. Μπορεί να μειωθεί η απόδοσή μας στη δουλειά. Όσοι έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι στα επαγγελματικά τους. Η αλυσίδα πάει ως εξής: υγιής σχέση σημαίνει υγιής σεξουαλική ζωή που φέρνει ευτυχία άρα αυτή μεταφέρεται και στην καθημερινότητα με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερη όρεξη για δουλειά.