

Ένας στρατιωτικός που γνωρίζει τον ΈΒρο όπως την “παλάμη” του, γιατί έχει υπηρετήσει χρόνια στην περιοχή, εξηγεί ότι τα όσα κάνουν οι Τούρκοι στον Έβρο δεν έχουν στόχο μόνο “συμβολικό”. Προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες που εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, για τα σχέδια εναντίον της Ελλάδας.
Γράφει:
“Η χάραξη των συνόρων όταν έγινε, είχε πρωταρχικά στρατιωτική τακτική λογική. Με όρια σε κορυφογραμμές υψηλών οροσειρών -που εξασφάλιζαν απυρόβλητο πυροβόλων της εποχής- και τη μέση γραμμή από δύσκολα διάβασα φυσικά κωλύματα όπως λίμνες, βαλτώδεις εκτάσεις, ορμητικοί οι ποταμοί παρεμπόδιζαν την εύκολη και γρήγορη διέλευση στρατευμάτων εκατέρωθεν. Πάγια τακτική του Τούρκικου στρατού είναι να ξεπεράσει -αν χρειαστεί- τη δυσκολία διέλευσης του φυσικού εμποδίου του Έβρου ποταμού. Για να το καταφέρει προσπαθεί συνεχώς να μικρύνει την απόσταση από τις δύο όχθες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις γεφυροσκευές που διαθέτει (τις βλέπουμε στις ασκήσεις τους) και να επιτύχει γρήγορη ζεύξη και εύκολη δημιουργία προγεφυρώματος στο Ελληνικό έδαφος. Έτσι χρησιμοποιούν ακόμα και κατασκευές από κλαδοπλέγματα -οι συμβάσεις απαγορεύουν έργα- ώστε να εκτρέπουν την ροή και να δημιουργούν κάθετη απέναντι όχθη και στενότερη κοίτη. Επίσης προσπαθούν να καταλαμβάνουν τις νησίδες που δημιουργούνται ή υπάρχουν μέσα στην κοίτη ώστε να μικραίνουν την απόσταση από την Ελληνική όχθη και να είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η ζεύξη -γεφύρωση- με τα υλικά που διαθέτουν. Το πρόσφατο λοιπόν θέμα της κατάληψης εδάφους παρευρίως δεν είναι χωροταξικό ή τοπογραφικό, αλλά κυρίως αμυντικό! Ελπίζω να καταλαβαίνει το ΥΠΕΞ ότι τοποθεσία περιορισμένης μεν έκτασης στα σύνορα μπορεί να είναι ζωτικής στρατιωτικής σημασίας και μεγάλης άξιας ιδιαίτερα δε και με το προσφυγο-μεταναστευτικό !!!”
Σχετικά Νέα
Eurovision: Η περσινή εκπρόσωπος του Ισραήλ ξεσπά εναντίον της Μαρίνας Σάττι – «Ήταν ανάμεσα στους πιο αηδιαστικούς διαγωνιζόμενους»
H τραγουδίστρια Eden Golan, εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision 2024 περιγράφει την σκληρότητα που ισχυρίζεται πως.
Τελεσίγραφο Τραμπ και Ευρωπαίων ηγετών σε Ρωσία για την εκεχειρία
Σε εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους από τις 12 Μαΐου, συμφώνησαν σήμερα Σάββατο (10/5).
Πάπας Λεων ΙΔ’: Κύρια πρόκληση για την ανθρωπότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι λέει για το όραμά του και την επιλογή του ονόματος
Να συνεχίσει ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες του Πάπα Φραγκίσκου υποσχέθηκε ο Πάπας Λέων.
Ανοικτοί πολιτιστικοί χώροι και δράσεις από τον δήμο Αθηναίων τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Μια σειρά από δράσεις ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα.