Τι φοβίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες– Συνεχίζουν ανοδικά οι ελληνικές

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στάθηκε όρθιο σε αλλεπάλληλες κρίσεις που προήλθαν από την πανδημία, τα shutdown στην οικονομία και το «επιχειρείν», τον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν τόσο από την «κατάρρευση» της Credit Suisse όσο και από τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Απέδειξαν την ανθεκτικότητά τους και τις ενισχυμένες άμυνές τους, όμως, δεν έχουν εξαφανιστεί οι κίνδυνοι συστημικού χαρακτήρα που έχουν τη δυναμική να κλονίσουν συθέμελα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αυτό που φοβίζει τους ευρωπαίους τραπεζίτες απορρέει από τους γεωπολιτικές αναταραχές και τους εν εξελίξει πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, που προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα και δίνουν τροφή για «μαύρα» σενάρια που αφορούν την οικονομία και τις τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρόσφατη Έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, εκτιμά ότι οι προοπτικές παραμένουν εύθραυστες, καθώς τα περιθώρια για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές είναι μεγάλα σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και παγκόσμιας πολιτικής αβεβαιότητας.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να σκιάζουν τις προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Ενώ οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του μειωμένου κινδύνου ύφεσης και του χαμηλότερου πληθωρισμού, παραμένει ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευάλωτες σε ένα μελλοντικό σοκ. Ενώ οι προσδοκίες για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενισχύουν την αισιοδοξία στις εκτιμήσεις κινδύνου των επενδυτών, το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, επισημαίνει η ΕΚΤ.

Αύξησαν τα κέρδη τους οι ελληνικές τράπεζες – Τα μερίσματα που θα διανείμουν

Η εν λόγω ανησυχία που εκφράστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αγγίζει προφανώς και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία καταγράφοντας εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank), αύξησαν τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου κατά 38%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 1,089 δισ. από τα 788 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτό το άκρως θετικό πρίσμα οι τράπεζες έχουν αναγγείλει τη διανομή μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Αυτό που απομένει είναι η έγκριση του SSM τον Ιούνιο και ο καθορισμός των τελικών ποσών που θα μοιραστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν προαναγγείλει διανομές περίπου 800 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2024, ως εξής:

-Η Eurobank σχεδιάζει να διανείμει το 25% των κερδών, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ.
=Η Εθνική Τράπεζα έχει αναγγείλει ότι θα διανείμει 25% – 30% των κερδών, δηλαδή επίσης περίπου 300 εκατ. ευρώ.
=Η Alpha Bank σχεδιάζει διανομή του 20% των κερδών, δηλαδή 120 εκατ. ευρώ.
=Η Πειραιώς θέλει να μοιράσει το 10% των κερδών, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα