Θετικά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών, καλύπτει το έδαφος που έχασε στη χθεσινή διόρθωση και προσεγγίζει τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και το πρώτο μεγάλο σκόπελο για τη συνέχεια της ανοδικής πορείας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 943,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,81 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.360,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,16% στις 882,52 μονάδες.

Το θετικό κλίμα των ευρωαγορών, μετά και τις καθησυχαστικές δηλώσεις γύρω από τις προεκτάσεις της επιδημίας του κοροναϊού, αλλά και η νέα μείωση της short θέσης από τα Oceanwood στην Εθνική επιδρούν θετικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσεγγίζει πλέον, με πολύ προσοχή, τις 950 μονάδες. Το Oceanwood έχει αρχίσει από τις 6 Ιανουαρίου την αλλαγή της στρατηγικής του σχετικά με τις ανοιχτές του θέσεις, καθώς έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στην μετοχή της Εθνικής (στο 0,95% πλέον), αλλά και στη Eurobank (0,75%).

Τα στοιχεία για τη μείωση των short θέσεων έχουν επιδράσει θετικά στην ψυχολογία της αγοράς, καθώς όπως όλα δείχνουν το Oceanwood όχι μόνο εγγράφει ζημίες από τις επενδυτικές του επιλογές, αλλά και οι προοπτικές που εκτιμά στις τραπεζικές μετοχές κάθε άλλο παρά αρνητικές είναι.

Άλλωστε, όπως διαφαινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, τα short funds στο Χρηματιστήριο Αθηνών επέμεναν ότι το μεγάλο εγχείρημα της μείωσης των προβληματικών δανείων δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς ζημίες στους υφιστάμενους μετόχους, ένα ενδεχόμενο που όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται.

Μόλις οι εξελίξεις δρομολογηθούν και αποδώσουν, ο κλάδος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά, εκτιμάται από χρηματιστηριακές πηγές, οι οποίες εμφανίζονται αισιόδοξες.

Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι όλες οι τράπεζες ετοιμάζουν πυρετωδώς τις τιτλοποιήσεις για τον «Ηρακλή», προσδοκώντας και το μηδενικό RWA (στάθμιση κινδύνου που θα λάβουν για τη διακράτηση των senior τίτλων των τιτλοποιήσεων στο ενεργητικό τους). Οι Θεσμοί κατανοούν ότι για να «δουλέψει» ο «Ηρακλής» και να είναι ελκυστικός μηχανισμός μείωσης των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, αυτές πρέπει να λάβουν το μηδενικό Risk Weighted Asset.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες θέσεις που είχαν εκφραστεί για την ανάγκη παροχής πρόσθετων εγγυήσεων για τις κρατικές εγγυήσεις των 12 δισ. ευρώ που θα συνοδεύουν τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων, παύουν να εκφράζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αναζητείται φόρμουλα ώστε να καλύπτεται νομικά το εμπόδιο της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας.

Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Σαράντης, Πειραιώς, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Eurobank, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,60%, ενώ Φουρλής και Aegean είναι χωρίς μεταβολή.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα