Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με κατά βάση θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, με ώθηση από το κλείσιμο χθες του καλύτερου τριμήνου από το 1987 για την Wall Street, αλλά και από τα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα τον Ιούνιο, που καταγράφεται ισχυρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,75%, στις 22.121,73 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να καταγράφει οριακές απώλειες 0,08%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,52%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται κατά 1,12%, ενώ ο Shenzen υποχωρεί οριακά κατά 0,03%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,71%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 “κέρδισε” 0,62%.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας της Caixin, διαμορφώθηκε σε υψηλό εξαμήνου τον Ιούνιο, χάρη στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση παρά την υποχώρηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές.

Ο δείκτης μεταποίησης Caixin σημείωσε άνοδο στις 51,2 μονάδες τον Ιούνιο από τις 50,7 μονάδες τον Μάιο.

Τα στοιχεία του Ιουνίου κάνουν λόγο για ανάπτυξη της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση, καθώς διαμορφώθηκε άνω των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

Η βελτίωση υποδηλώνει ότι η ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση ήταν αυτή που αύξησε κατά κύριο λόγω τις πωλήσεις, ενώ οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές συνέχισε να υποχωρεί, προσθέτοντας ότι η απασχόληση επίσης παρέμεινε σε πτωτική τάση.

Η έρευνα Tankan της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan) έδειξε εξάλλου επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα. Ο δείκτης που δείχνει την πορεία του επιχειρηματικού κλίματος στις μεγάλες επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στο -34 τον Ιούνιο, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – σε σύγκριση με το -8 του Μαρτίου.

“Γνωρίζαμε ότι η έρευνα Tankan θα περνούσε στην ιστορία, ξέραμε ότι θα είναι άσχημη, αλλά βλέποντας τα βασικά της στοιχεία είναι ακόμη χειρότερη”, τόνισε ο Izumi Devalier, επικεφαλής οικονομικών Ιαπωνίας στην Bank of America Global Research, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

“Έχεις μια μαζική πτώση στο επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση, κάτι που δεν ίσχυε πριν από τρεις μήνες”, σημείωσε ο Devalier. “Πρόκειται για σημάδι ότι η αδυναμία της ζήτησης αρχίζει να πλήττει και τον μεταποιητικό κλάδο”.

Η πτώση των εξαγωγών της Νότιας Κορέας αμβλύνθηκε τον Ιούνιο, καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί για την πανδημία, αλλά η αναζωπύρωση των κρουσμάτων εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη του εμπορίου.

Οι εξωτερικές παραγγελίες συρρικνώθηκαν 10,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 39,21 δισ. δολάρια, μετά από την αναθεωρημένη ύφεση κατά 23,6% του προηγουμένου μήνα.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 7,3%.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν 11,4%στα 35,55 δισ. δολάρια, μετά από την αναθεωρημένη πτώση 21% τον Μάιο.

Η χώρα ανακοίνωσε εμπορικό πλεόνασμα 3,67 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση των εισαγωγών κατά 7,4% και εμπορικό πλεόνασμα 2,75 δισ. δολαρίων.

Τη Δευτέρα, στην Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα