Μια κούπα από τα μικρά αλλά θαυματουργά μύρτιλα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής
Τα άγρια μύρτιλα συγκεντρώνουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ανά μερίδα από άλλα φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα δαμάσκηνα.
Ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την αρθρίτιδα
Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά καθιστά τα μύρτιλα ιδανικά για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Επιπλέον, μια μικρή μελέτη 63 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν δύο μερίδες φρέσκα μύρτιλα του ενός φλιτζανιού για 16 εβδομάδες παρουσίασαν βελτίωση του πόνου, της δυσκαμψίας και είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες.
Bελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ισχυρό τονωτικό της μνήμης, της συγκέντρωσης αλλά και της οξύνοιας του εγκεφάλου θεωρούνται επίσης τα μύρτιλα, ως πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων. Μια ανασκόπηση στο Brain, Behavior and Immunity συμπέρανε ότι τα μύρτιλα βελτίωσαν τη βραχυπρόθεσμη, τη μακροπρόθεσμη και τη χωρική μνήμη.
Συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου
Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα μύρτιλα βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, καθώς μόλις ένα φλυτζάνι περιέχει 3,6 γραμμάρια διαιτητικών ινών, καλύπτοντας το 14% περίπου των ημερήσιων αναγκών.
Ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς
Οι ανθοκυανίνες, η ένωση που είναι υπεύθυνη για το μπλε χρώμα των μύρτιλων, είναι ευρέως αναγνωρισμένες για το ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες.
Προστατεύουν την υγεία των ματιών
Με την ηλικία αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για οφθαλμικές παθήσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η ξηροφθαλμία. Η λουτεΐνη και η βιταμίνη C, οι οποίες βρίσκονται στα μύρτιλα, είναι μεταξύ αυτών που θέλετε να έχετε στη διατροφή σας και προφυλάσσουν τα μάτια.
Σχετικά Νέα
-
Χ. Δημοσθενόπουλος: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου 50% και με κάποιες μορφές καρκίνου
Η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
-
Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Κίνδυνος αντίστοιχος με του πνιγμού από φαγητό – Τι λέει για την απόσυρση του εμβολίου
«Εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται» δήλωσε για την παύση της παραγωγής του εμβολίου της.
-
Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας
Το εμβόλιο Covid της AstraZeneca αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε για.
-
ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στα Πασχαλινά γεύματα – Η προμήθεια των τροφίμων
Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι συμβουλές που δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.