Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Κίνδυνος αντίστοιχος με του πνιγμού από φαγητό – Τι λέει για την απόσυρση του εμβολίου

«Εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται» δήλωσε για την παύση της παραγωγής του εμβολίου της Astra Zeneca ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Η εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση της άδειας γιατί για να υπάρχει εν ισχύ μια άδεια εμβολίου πρέπει να επικαιροποιούνται τα στοιχεία δηλαδή πρέπει να συνεχίζει να επενδύει στην μελέτη του εμβολίου, δεν είχε κανένα σκοπό η εταιρεία να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την άδεια και για αυτό αποσύρθηκε» συνέχισε.

Και συμπλήρωσε: «Ο λόγος που λέει η εταιρεία είναι αληθής ότι δεν έχει κανένα λόγο πλέον που υπάρχουν τόσα εμβόλια διαθέσιμα να στηρίζει μια άδεια η οποία από την αρχή ήταν για να μην παράξει κέρδος».

Διαβάστε ακόμα: Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Τα φάρμακα για πονοκέφαλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών

Τι είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κος Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή την παύση της παραγωγής του εμβολίου της Astra Zeneca

Το εμβόλιο αυτό σχεδιάστηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παραχωρήθηκε στην Astra Zeneca για να κάνει τη διανομή και η συμφωνία ήταν να δοθεί σε τιμή κόστους. Το εμβόλιο σχεδιάστηκε για την οξεία φάση της πανδημίας, δεν έχει επικαιροποιηθεί, δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια.

Εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται. Η εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση της άδειας γιατί για να υπάρχει εν ισχύ μια άδεια εμβολίου πρέπει να επικαιροποιούνται τα στοιχεία δηλαδή πρέπει να συνεχίζει να επενδύει στην μελέτη του εμβολίου, δεν είχε κανένα σκοπό η εταιρεία να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την άδεια και για αυτό αποσύρθηκε Ο λόγος που λεει η εταιρεία είναι αληθής ότι δεν έχει κανένα λόγο πλέον που υπάρχουν τόσα εμβόλια διαθέσιμα να στηρίζει μια άδεια η οποία από την αρχή ήταν για να μην παράξει κέρδος.

Αναφορικά με τις παρενέργειες από το εμβόλιο της Astra Zeneca

Οι παρενέργειες υπολογίζονται 1-2 στις 100 χιλιάδες. Η σπάνια αυτή παρενέργεια παρατηρείται αποκλειστικά εντός των πρώτων 30 ημερών από την πρώτη δόση μετά ο κίνδυνος μηδενίζεται.

Να θυμίσουμε ότι ο κίνδυνος ήταν γνωστός από την αρχή, υπάρχει δημοσίευση του EMA ο οποίος μιλάει για αυτό τον σπάνιο κίνδυνο θρομβώσεων και λέει ότι το όφελος είναι πολλαπλάσιο από τον όποιο κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος είναι αντίστοιχος με τον κίνδυνο που έχουμε να πνιγούμε από το φαγητό που τρώμε δηλαδή το εμβόλιο αυτό ήταν τόσο ασφαλές όσο το φαγητό που τρώμε.

Και τα άλλα εμβόλια που σχεδιάστηκαν για τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού έχουν αποσυρθεί, πλέον μόνο επικαιροποιημένα υπάρχουν και πλέον δίνεται μόνο μια δόση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα