

Μόνιμη παρέμβαση για ενέργεια καθώς «θα πηγαίνει πάνω – κάτω για χρόνια», προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στόχος του μόνιμου μηχανισμού θα είναι σε περίπτωση που παρατηρείται απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα να υπάρχουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στο φυσικό αέριο γίνονται παρεμβάσεις με έκπτωση αλλά και μέσω του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα.
«Εκεί κάνουμε μια παρέμβαση σημαντική και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με στόχο να μεταθέσουμε ένα μέρος του προβλήματος στο μέλλον», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εξηγώντας ότι ένα κομμάτι θα το «σηκώσει» ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης και ένα κομμάτι αναγκαστικά η κοινωνία.
Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται την ώρα που η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έσπασε -για πρώτη φορά- το φράγμα και των 400 ευρώ/MWh. Με «φόντο» το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20%, πάνω από τα 180 ευρώ/MWh, το «κοντέρ» έγραψε 415,94 ευρώ/MWh. Η δυσοίωνη αυτή εικόνα αποτυπώνει την κυριαρχία στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του πανάκριβου φυσικού αερίου, που σήμερα καλύπτει το 52,68% των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης, με παράλληλη «οπισθοχώρηση» των ΑΠΕ, που αντιστοιχούν μόλις στο 11,02% του ενεργειακού μίγματος.
Για περιοριστικά μέτρα
Για το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα Χριστούγεννα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αυτό έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό, ο όποιος έχει ένα μεγάλο αποθεματικό Covid».
«Το ότι μπορεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, δε σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος. Το ‘’κλειδί’’ είναι τι είδους πανδημία θα έχουμε. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πανδημία που θα έχουμε δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο πριν τα στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τα σενάρια τρόμου προκαλούν στην οικονομία ζημιά ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Σχετικά Νέα
Σοφία Τουντούρη για Γιάνη Βαρουφάκη: Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του πυροδότησαν κύμα σεξιστικών επιθέσεων στο διαδίκτυο
Απειλές και σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της στο διαδίκτυο καταγγέλλει η δημοσιογράφος Σοφία Τουντούρη μετά.
Πρόταση ΠΑΣΟΚ για προανακριτική: Ζητά παραπομπή Καραμανλή και τριών υφυπουργών για κακούργημα
Έτοιμη έχει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη και.
Αντιδράσεις από τους βουλευτές της ΝΔ για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
Στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχαν νωρίτερα σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ο.
ΕΟΠΥΥ: Αποσύρονται οι γιατροί από την δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Υγείας για τα ραντεβού
Αποσύρονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Υγείας για.