«Ταύροι» οι ελληνικές τράπεζες – Συνεχίζουν το ραλι οι μετοχές του

Εμφανές έχει γίνει το τελευταίο διάστημα το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets και συγκεκριμένα για τις ελληνικές τράπεζες. Με πληροφορίες να μιλούν για κέρδη, που πλησιάζουν τα 4 δις. ευρώ το 2023 για τους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, οι τραπεζικές μετοχές έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης κεφαλαίων.

Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη

Μέσα σε λίγα χρόνια το τραπεζικό σύστημα έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του,  μπαίνοντας σε τροχεία γοργής ανάπτυξης και υψηλής κερδοφορίας, στην οποία αναμένεται και να συνεχίσει τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Οι ελληνικές τράπεζες τηρούν πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον επενδυτών μιας και οι πληγές του παρελθόντος έχουν γιατρευτεί και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δείχνει υγιές και σταθερό, με θετικούς ρυθμούς χρηματοπιστωτικής ανάπτυξης.

Μόνο μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 135 εκατ. ευρώ, και στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 134 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Bank είδαμε εβδομαδιαίες συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 111 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank υπερέβη τα 106 εκατ. ευρώ.

Δείγμα του κύματος επενδυτών, υπήρξε και η έκδοση ομολόγων αλλά και η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ που συγκέντρωσε  πλήθος προσφορών. Πρώτη η Eurobank με την επαναγορά του 1.4% απο το ΤΧΣ, έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα που ξαναμπήκε πλήρως τον ιδιωτικό τομέα, συγκεντρώνοντας μάλιστα 93,75 εκατ. ευρώ σε προσφορές.

Παράλληλα με σημαντική υπερκάλυψη και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds ολοκληρώθηκε και η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου της, με προσφορές που έφτασαν τα 1.8 δις. ευρώ.  Στην συνέχεια ακολούθησε και συμφωνία σταθμός της Alpha Bank με την UniCredit, όπου συμφωνήθηκε η πώληση του σχεδόν 9% που κατείχε το ΤΧΣ έναντι των 293 εκατ. ευρώ και η έκδοση senior preferred ομολόγου της που συγκέντρωσε προσφορές ύψους 1.25 δις. ευρώ. Στην περίπτωση της Εθνικής, για το 22% που κατείχε το ΤΧΣ, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8 δις. ευρώ, με μεγάλο ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους επενδυτές και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια. Για την έκδοση 5ετούς ομολόγου,οι προσφορές άγγιξαν τα 2,4 δισ. με υπερκάλυψη του ποσού της έκδοσης κατά τέσσερις φορές. Τέλος και στην περίπτωση της Πειραιώς,  είδαμε υπερκάλυψη περισσότερο από τρεις φορές για το 10ετές ομόλογο Tier 2, που συγκέντρωσε τα 1,8 δις. ευρώ σε κεφάλαια.

Ο τραπεζικός δείκτης υπό τις συνθήκες αυτές δεν θα μπορούσε παρά να είναι το “ατού” του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποδόσεις μεγαλύτερες του Γενικού Δείκτη. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση των τραπεζών υπό τις συνθήκες αυτές συνεχίζει να ανεβαίνει, διατηρώντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος το success story του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τον οίκο JP Morgan, μέσα στο έτος οι μετοχές των Big 4 του χώρου θα συνεχίσουν το ανοδικό ράλι τους. Συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις, η Eurobank θα πλησιάσει τα 2,40 ευρώ, η Εθνική τα 8,30 ευρώ, η Πειραιώς τα 5 ευρώ και τέλος η Alpha Bank τα 2,40 ευρώ.

Η θετική εικόνα βέβαια δεν περιορίζεται στους μεγάλους παίχτες, καθώς βλέπουμε έντονη κινητικότητα κι από μικρότερες τράπεζες και ειδικότερα  την Παγκρήτια που στόχο έχει την δημιουργία του πέμπτου ισχυρού τραπεζικού πόλου.

Ο δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκίνησε με την πλήρη απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην χώρα, που ενίσχυσε σημαντικά το πελατολόγιο της και το αποταμίευμα της με παραπάνω από 1 δισ. καταθέσεις, ενώ συνεχίζεται με τις συμφωνίες με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και την Attica Bank. Με την εδραίωση της σε πολλές περιοχές της χώρας και με την ισχυροποίηση της μέσω συγχωνεύσεων, η Παγκρήτια διεκδικεί έντονα μία θέση δίπλα στους κορυφαίους του κλάδου. Όπως έχει αναφέρει ο Αντώνης Βαρθολομαίος, όραμα της Παγκρήτιας είναι η δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας με έδρα το Ηράκλειο και εφαλτήριο ολόκληρη την Κρήτη, αναπτύσσοντας ένα μοντέλο εξειδικευμένης συμβουλευτικής τραπεζικής που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στην χώρα μας τόσο στον τομέα της λιανικής τραπεζικής όσο στον τομέα του επιχειρείν που θα πρωταγωνιστήσει στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα