Ταμείο Ανάκαμψης: Το πρώτο crash test και τα ορόσημα εντός του 2021

Προαπαιτούμενα, μια λέξη με έντονη μνημονιακή «οσμή», που συνόδεψε τη χώρα στα δύσκολα προηγούμενα χρόνια, όταν για κάθε εκταμίευση χρημάτων-σημαντικών για την επιβίωση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας- απαιτούνταν συγκεκριμένες ενέργειες, αλλαγές και… θυσίες. Τα προαπαιτούμενα βρίσκονται εκ νέου σε προσκηνιακή θέση, έστω και αν η υλοποίησή τους δεν αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου». ‘Η μήπως όχι; Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ακρίβεια η πρώτη δόση αξίας άνω των 1,97 δισ.ευρώ (έχει προηγηθεί η προκαταβολή των 4 δισ.), «περνάει» μέσα από την τακτοποίηση 15 προαπαιτούμενων, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Την ώρα, λοιπόν, που τα υγειονομικά δεδομένα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, μιας και τα κρούσματα συνεχίζουν την ανιούσα και οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά, η χώρα καλείται να περάσει με επιτυχία το πρώτο crash test, το οποίο αποτελεί τροχιοδείκτη στο συνολικό εγχείρημα, άκρως σημαντικό και καίριο, που αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ασφαλώς και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια στην παρούσα φάση, να μπει με το αριστερό στη διαδικασία. Λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις δεν συγχωρούνται τώρα, ούτε και μετέπειτα, τα επόμενα χρόνια, όταν ο πήχης των προαπαιτούμενων και των στόχων που θα καλείται να φέρει εις πέρας η χώρα, θα είναι αισθητά πιο ψηλός.

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι, το 2022 η Ελλάδα θα κληθεί να εκπληρώσει 86 στόχους, ενώ έως το 2026 τα συνολικά προαπαιτούμενα αγγίζουν τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 331. Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη από αυτή τη γωνιά του Indicator.gr, πως η μέγιστη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και η λελογισμένη-βάσει πλάνου- έκχυσή τους στην οικονομία και το επιχειρείν ,αποτελεί ύψιστο στοίχημα για την κυβέρνηση και συνολικά για τη χώρα.

Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα, να θέσει ισχυρές βάσεις για την επόμενη ημέρα, να χαράξει νέους ορίζοντες σ’ ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα και να δημιουργήσει-γιατί όχι- ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αποτελέσει «φάρο» και οδηγό για το μέλλον.
Ισχυρό το διακύβευμα, εξ’ ου και η προεργασία

Επειδή, λοιπόν, το διακύβευμα είναι πολύ ισχυρό, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προεργασία και τις επιβεβλημένες ενέργειες για 12 από τα συνολικά πρώτα 15 προαπαιτούμενα, 13 εκ των οποίων αφορούν τις επιδοτήσεις και συνδέονται με σειρά από επενδύσεις, ενώ τα άλλα 2 σχετίζονται με δάνεια που αφορούν την προώθηση των συμβάσεων με εγχώρια και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα ορόσημα, όπως αποκαλούνται τα προαπαιτούμενα, για το 2021, αφορούν μεταξύ άλλων, την έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου, την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την έναρξη νομοθεσίας για το clawback, την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω ενός νέου νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο το πρώτο crash test, στο οποίο όπως επισημάνθηκε, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια αποτυχίας, διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα εξόχως κακό προηγούμενο.

Κυρίως δε, θα πλήξει τον στρατηγικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος βασίζεται εν πολλοίς στην άντληση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να «υποστηρίξει» το Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τελικό… ταμείο θα γίνει το 2026 για την Ελλάδα, όμως η τελευταία, που αποτελεί από τις προνομιούχες χώρες αναφορικά με την πρόσβαση στα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, οφείλει να λειτουργεί σχολαστικά, επαγγελματικά και με μεθοδικότητα, σ’ ό,τι αφορά την εκπλήρωση των οροσήμων-προαπαιτούμενων, χωρίς παρεκκλίσεις και αστοχίες.

Βεβαίως, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, τουναντίον η αυξημένη υγειονομική αβεβαιότητα που προκαλεί ο καλπασμός της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που δύνανται να δημιουργήσουν μια νέα προσφυγική κρίση, την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Ουδείς μπορεί να προκρίνει τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να αλλοιωθεί, είναι η ύψιστη σημασία, η προτεραιότητα που έχει δοθεί στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα