Ταμειακές μηχανές: Παρατείνεται έως 31η Μαρτίου η απόσυρση των παλαιάς τεχνολογίας

Παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου η προθεσμία για την απόσυρση ταμειακών μηχανών οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ αλλά και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η παράταση κρίθηκε αναγκαία, τόσο λόγω και των νέων δεδομένων αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορονοϊού όσο και για να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές, που πρέπει να αντικατασταθούν.

Η παράταση αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν online με το TAXISNET.

Από την 1η Απριλίου όμως, η τυχόν έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές θα συνιστά παράβαση καθώς όσοι δεν αντικαταστήσουν τις ταμειακές θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Μόλις τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα, οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη κι ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί. Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της.

Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα