Ταϊβάν: Οι απειλές της Κίνας θα αυξήσουν την υποστήριξη από τις ΗΠΑ και άλλες δημοκρατικές χώρες

Oι στρατιωτικές απειλές της Κίνας κατά της Ταϊβάν θα έχουν ως αποτέλεσμα μόνο να αυξήσουν την υποστήριξη προς το νησί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δημοκρατίες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μετά τη διεξαγωγή ασκήσεων από την Κίνα σε κοντινή απόσταση, καθώς Αμερικανοί βουλευτές επισκέπτονταν την Ταϊπέι, μεταδίδει το Reuters.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τους βουλευτές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, ότι αύξησαν τις εντάσεις με το “προκλητικό” ταξίδι τους. Η Κίνα διεκδικεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος.

Σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε την “γελοία” αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη των αμερικανών βουλευτών.

“Η απειλή βίας από την ολοκληρωτική κυβέρνηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εναντίον της Ταϊβάν θα ενισχύσει μόνο τη θέληση του ταϊβανέζικου λαού να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία και θα προσελκύσει επίσης την υποστήριξη της δημοκρατικής Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη περισσότερους δημοκρατικούς εταίρους”, ανέφερε.

Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για την υπεράσπιση της ελεύθερης και ανοικτής περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού και την αποτροπή της “συνεχούς επέκτασης” της Κίνας, ανέφερε το υπουργείο.

Ο γερουσιαστής Ben Sasse, ένας από τους έξι διακομματικούς βουλευτές που επισκέφθηκαν την Ταϊβάν και συναντήθηκαν με την πρόεδρο Tsai Ing-wen, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Κίνα δεν μπορεί να εκφοβίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

“Ο αμερικανικός λαός δεν αγαπά τους τυράννους και αντίθετα ενστικτωδώς υποστηρίζει τον λαό της Ταϊβάν που αγαπά την ελευθερία”, δήλωσε.

Η Ταϊβάν έχει ενθαρρυνθεί από την αμερικανική υποστήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει επανειλημμένα μιλήσει για την “ακλόνητη” δέσμευσή της προς το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων του νησιού. Αυτό έχει προσθέσει στις εντάσεις στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν με τη σειρά της διατείνεται πως μόνο τα 23 εκατομμύρια κατοίκων του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Σε προηχογραφημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε φόρουμ που διοργάνωσαν ομάδες ανεξαρτησίας της Ταϊβάν το Σάββατο, η Tsai Ing-wen δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε την απειλή που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες από τον αυταρχισμό.

“Η θέση της Ταϊβάν είναι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία, να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, να σταθούμε με τις ομοϊδεάτισσες χώρες, να βοηθήσουμε η μία την άλλη και να συνεισφέρουμε τη δύναμή μας”, είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα