Τα “στοιχήματα” κατά του ευρώ έχουν εκτιναχθεί ξανά στα επίπεδα του 2020

Με όχημα την ανησυχία για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, τα επενδυτικά στοιχήματα κατά του ευρώ κινούνται πλέον σε επίπεδα ανάλογα του Οκτωβρίου του 2020, όταν η ζημιά από την πανδημία του Covid είχε λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, σύμφωνα με την Bank of New York Mellon, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σε αντίθεση με την εποχή εκείνη, όταν εκείνοι που κατείχαν short θέσεις στο ευρώ “κάηκαν” καθώς το νόμισμα ανέκτησε έδαφος μαζί με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, οι επενδυτές στην τωρινή συγκυρία “φαίνεται να κινούνται σωστά ενισχύοντας την short έκθεσή τους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα”, κατά την άποψη του στελέχους της BNY, Daniel Tenengauzer.

Η έκταση του “σορταρίσματος”, σύμφωνα με την BNY, είναι αξιοσημείωτη.

Τα στοιχεία δείχνουν short θέσεις στο ευρώ έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, μεταξύ άλλων του δολαρίου ΗΠΑ, της βρετανικής λίρας (στερλίνας) και του ελβετικού φράγκου, σημειώνει ο Tenengeuzer.

Το ευρώ έχει “βυθιστεί” στη διάρκεια του 2022, εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε πρωτοφανή ύψη, ενώ έχει εντείνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Με την ξηρασία να προστίθεται στο μείγμα της συγκυρίας, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί. Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για τις ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης, δυσκολεύοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια με την ταχύτητα άλλων ομολόγων της παγκοσμίως και αποδυναμώνοντας την “όρεξη” των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το ευρώ έφτασε να κινηθεί έως και στα 99,52 σεντς του δολαρίου μέσα στον Ιούλιο, σπάζοντας το φράγμα της απόλυτης ισοτιμίας 1 προς 1 με το νόμισμα των ΗΠΑ για πρώτη φορά μέσα σε δύο δεκαετίες. Μολονότι στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρώς, κινείται έως και σήμερα κοντά στο 1 δολ., με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει χαμηλότερα.

Το γεγονός βέβαια οφείλεται και στην ευρεία βάση της ισχύος του δολαρίου, καθώς μια μίξη των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και εισροών από επενδυτές που το αντιμετωπίζουν ως επενδυτικό καταφύγιο έχει οδηγήσει νομίσματα όπως η βρετανική λίρα ή το ιαπωνικό γεν σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα