Τα παγκόσμια funds εγκαταλείπουν τις κινεζικές μετοχές

Οι παγκόσμιοι επενδυτές απομακρύνονται από τις μετοχές της Κίνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης έκτασης εκροών που έχει καταγραφεί ιστορικά, δείχνοντας ότι ακόμη και οι εταιρείες – βιομηχανικοί ηγέτες της χώρας πέφτουν σε δυσμένεια καθώς βαθαίνει η σχετική τάση εξόδου.

Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 6,2 δισεκατομμύρια γιουάν (851 εκατομμύρια δολάρια) της Kweichow Moutai από τις 7 έως τις 18 Αυγούστου, καθιστώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ποτών της Κίνας τη μετοχή με τις περισσότερες πωλήσεις μέσω εμπορικών δεσμών με το Χονγκ Κονγκ. Ακολούθησαν πωλήσεις 4,7 δισεκατομμυρίων γιουάν για την κορυφαία μετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας LONGi Green Energy Technology και την σημαντική τράπεζα China Merchants Bank, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για μεμονωμένες μετοχές που είναι διαθέσιμα στο πρακτορείο Bloomberg.

Τα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού έχουν εγκαταλείψει την αγορά της ηπειρωτικής χώρας, εκφορτώνοντας μετοχές αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια σειρά εκροών δεκατριών ημερών έως την Τετάρτη, η μεγαλύτερη από τότε που το Bloomberg άρχισε να παρακολουθεί τα σχετικά δεδομένα το 2016. Η αποχώρησή τους έρχεται καθώς η παρατεταμένη ύφεση του κλάδου ακινήτων στην Κίνα αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης χρηματοοικονομικής μετάδοσης, καθιστώντας τον δείκτη αναφοράς των μετοχών της χώρας μεταξύ των χειρότερων παγκόσμιων επιδόσεων αυτόν τον μήνα, με απώλεια σχεδόν 8%.

Ο δείκτης CSI 300 διαπραγματεύεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022, καθώς η αισιοδοξία μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚ Κίνας του Ιουλίου εξατμίστηκε γρήγορα. Οι ξένοι είχαν μετακινηθεί μαζικά στην αγορά τότε, για να αποχωρήσουν ξανά στη συνέχεια μαζικά, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να απογοητεύουν και τα μέτρα τόνωσης από πλευράς του κινεζικού κράτους δεν εντυπωσιάζουν.

Οι 10 μετοχές με τις περισσότερες πωλήσεις από ξένους στο 13ήμερο σερί βρίσκονται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων του CSI 300. Η Wuliangye Yibin, η Ping An Insurance Group και η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων BYD είδαν πωλήσεις μετοχών τους αξίας τουλάχιστον 2,9 δισεκατομμύρια γιουάν έκαστη έως τις 18 Αυγούστου.

Ανάλυση του Bloomberg Intelligence δείχνει επίσης ότι τα αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών έχουν υιοθετήσει πιο bearish στάση προς τις κινεζικές μετοχές, εμβαθύνοντας τη μέση underweight θέση τους σε σχεδόν 100 μονάδες βάσης το β’ τρίμηνο από 24 μονάδες βάσης τρεις μήνες νωρίτερα. Ήταν overweight κατά 40 μονάδες βάσης στο τέλος του 2022.

Το σερί πωλήσεων δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης. Τα κεφάλαια του εξωτερικού ρευστοποίησαν άλλα 10,5 δισεκατομμύρια γιουάν την Τετάρτη. Ένα κινεζικό macro hedge fund με κορυφαίες επιδόσεις κατηγόρησε το παγκόσμιο κεφάλαιο για τη βύθιση των μετοχών της χώρας, αποκαλώντας τους διεθνείς ομολόγους του ένα “μάτσο μύγες χωρίς σκοπό” που προκαλούν αστάθεια στην αγορά.

Τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια κατέχουν λιγότερο από το 4% των συνολικών μετοχών κλάσης Α σε κυκλοφορία, σύμφωνα με έκθεση αυτόν τον μήνα από την China International Capital.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα