Tα μαχητικά που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο η απόκτηση των 18 Rafale F3R από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς καμία άλλη πολεμική αεροπορία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν διαθέτει αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

Σημειώνεται ότι με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 είχε δηλώσει ότι η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια μαχητικά, χωρίς να γνωστοποιήσει τότε το κόστος αγοράς τους.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Τα μαχητικά αυτά θα αντικαταστήσουν τα 17 παλαιότερα Mirage 2000 της 332Μ της 114ΠΜ, που δεν έχουν αναβαθμιστεί και θα φέρουν νέα όπλα που δεν έχει μέχρι τώρα η ΠΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Πολεμική Αεροπορία εκτιμάται πως θα παραλάβει τα πρώτα έξι μαχητικά μέχρι το τέλος του 2021 ενώ τα επόμενα έξι θα παραδοθούν στο τέλος του 2022 και τα τελευταία έξι ως το καλοκαίρι του 2023.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα βγουν επιπλέον αεροσκάφη από τη γραμμή παραγωγής ή αν τα καινούρια ελληνικά Rafale, θα μπουν εμβόλιμα.

Το κόστος

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τα όπλα τους. Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται τα νέα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων Mica, Scalp και Exocet.

Οι άλλες χώρες

Μαχητικά Rafale χρησιμοποιούν οι πολεμικές αεροπορίες της Ινδίας, Αιγύπτου και του Κατάρ, ενώ  είναι υποψήφια και για άλλες χώρες της Ευρώπης και εκτός αυτής.

Επισημαίνεται ότι η Ινδία, για 36 Rafale, πλήρωσε 8,8 δισ. δολάρια ($ 244,5 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), η Αίγυπτος, για 24 Rafale, πλήρωσε 6 δισ. δολάρια ($ 250 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), ενώ το Κατάρ πλήρωσε 7,6 δισ. δολάρια για 24 Rafale.

To μαχητικό

Το Rafale είναι γαλλικό δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, που διαθέτει 14 πυλώνες όπλων και μεταφέρει μεγάλο εύρος βλημάτων αέρος- αέρος και αέρος- επιφανείας. Οι δύο κινητήρες δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα σε σχέση με τα μονοκινήτηρια ιδιαίτερα σε περιπτώσεις βλάβης κινητήρα.

Σημειώνεται ότι τα μόνα δικινητήρια μαχητικά που διαθέτει η ΠΑ είναι τα F-4.

Μπορεί να αναλάβει αποστολές εναέριας υπεροχής, αεράμυνας, εγγύς υποστήριξης, πληγμάτων σε βάθος, αναγνώρισης, αντιπλοϊκών αποστολών και πυρηνικών πληγμάτων.

Μαχητικά Rafale έχουν αναλάβει αποστολές σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Μάλι, Ιράκ και Συρία.

Το πρώτο Rafale C έκανε την πρώτη πτήση του ως πρωτότυπο το 1991, ενώ εντάχθηκε σε υπηρεσία με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό το 2004 και με τη γαλλική πολεμική αεροπορία το 2006.

Μέχρι τώρα έχουν τρεις βασικές εκδόσεις, την F1 (2000-2006), την F2 (2006-2009), και από το

Νοέμβριο του 2018 εγκρίθηκε η ανάπτυξη της έκδοσης F3-R τα οποία θα παραλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία, και σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση διαθέτει το ραντάρ RBE-2AA ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το εξελιγμένο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και ικανότητα πτήσης σε χαμηλό υψόμετρο, καθώς και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Ακόμη έχει πιστοποίηση των MICA NG (New Generation) και Meteor, καθώς και ατρακτιδίων εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS.

Η επόμενη γενιά

Η έκδοση F4 θα διαθέτει αυξημένες ικανότητες εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον (Network-Centric), αναβαθμισμένο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA, ενώ παράλληλα η Dassault εστιάζει στο τεχνικό μέρος με στόχος την αύξηση της διαθεσιμότητας του αεροσκάφους και στη μείωση του κόστους τεχνικής υποστήριξης και στη χρήση φθηνότερων αλλά εξίσου αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων.

Τα ελληνικά Rafale

Τα ελληνικά Rafale θα αποτελούνται από 12 μεταχειρισμένα (10 μονοθέσια και 2 διθέσια) και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά είναι κατασκευής 2012-2018 και ανήκουν στην υπο έκδοση F3-O4T, όμως θα αναβαθμιστούν πριν την παράδοσή τους σε επίπεδο F3-R όπως και τα νέας κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι φέρουν ραντάρ AESA RBE-2, IRST και σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA, μαζί με επιπλέον τροποποιήσεις που κρίνονται απαραίτητες από τους Έλληνες επιτελείς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα