Τ. Ερντογάν: Οι τραπεζίτες που «έριξαν» τη λίρα θα το πληρώσουν ακριβά

Τους τραπεζίτες που είναι υπεύθυνοι για την πτώση της τουρκικής λίρας «προειδοποίησε» σήμερα ο Ερντογάν, λέγοντας πως όσοι έκαναν παραπλανητικές προβλέψεις ως προς το συνάλλαγμα «θα το πληρώσουν ακριβά» μετά τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

«Εάν εκμεταλλεύεστε ξένα νομίσματα από την αγορά και κάνετε προκλητικές ενέργειες», θα πληρώσετε «μεγάλο τίμημα», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Η προειδοποίηση του Ερντογάν ήρθε μια μέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας ξεκίνησαν έρευνα για την JPMorgan αλλά και για μερικές ακόμα τράπεζες όσον αφορά την
απόδοση της τουρκικής λίρας και τη «βουτιά» της την περσινή χρονιά.

«Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών έκανε κάποια βήματα. Αλλά να ξέρετε ότι θα πληρώσετε ακριβά γι’ αυτό μετά τις εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν. «Όλες οι έρευνες διεξάγονται από το Υπουργείο Οικονομίας και το Οικονομικών».

Η τουρκική λίρα βρίσκεται υπό πίεση επί εβδομάδες, ωστόσο την Παρασκευή ανέκαμψε ελαφρώς λόγω εκτιμήσεων ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να στηρίξει το νόμισμα πριν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Το τουρκικό νόμισμα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες άνω του 5%, διευρύνοντας τις απώλειές του για το έτος πάνω από 8%, σε μια απόδοση που βρίσκεται στη χειρότερη θέση αμέσως μετά το πέσο της Αργεντινής.

Σχετικά Νέα