

«Που είναι η αλληλεγγύη της με την Ελλάδα στη διένεξη με την Τουρκία»;, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η οποία σχολιάζει με αρνητικό τρόπο τη μέχρι σήμερα στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ θέση απέναντι στην Τουρκία λαμβάνει και η Handelsblatt.
Συγκεκριμένα, η SZ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σχολιάζει το ρόλο της ΕΕ και γράφει: «Η ΕΕ είναι πολύ αδύναμη για να δώσει απαντήσεις σε επιθέσεις που πλήττουν τις αξίες της και το σύστημα δικαίου της. Έτσι ο χαρακτήρας της δέχεται όλο και μεγαλύτερα πλήγματα, η αξιοπιστία της φθείρεται και η ικανότητά της για πράξεις αποδυναμώνεται» και επισημαίνει:
– Πού είναι η αλληλεγγύη της με τους Βρετανούς στις διαμαρτυρίες τους για το Χονγκ Κονγκ;
– Που είναι η αλληλεγγύη της με την Ελλάδα στη διένεξη με την Τουρκία;
– Που είναι οι ξεκάθαρες κουβέντες στη Ρωσία για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα συμβόλαια θανάτου στο Αφγανιστάν; 1.300 Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν. Δεν ενδιαφέρει τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία πληρώνει χρήματα για να δολοφονηθούν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εταίροι μας;
«Η ΕΕ έχει διολισθήσει υπό τη γερμανική καθοδήγηση σε μια αδυναμία που δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι παγιδευμένη, αμήχανη και δεν μπορεί να πράξει», καταλήγει.
Για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Τουρκία αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η γερμανική Handelsblatt η οποία επικεντρώνεται στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά εκκλησία, μετά τζαμί και από το 1935 μουσείο θα είναι σύντομα πάλι μουσουλμανικό τέμενος. Με δικαστική απόφαση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του κτηρίου σε μουσουλμανικό τέμενος. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι όμως και ένα μάθημα για την Ευρώπη. Και αυτό το μάθημα είναι εν μέρει δίκαιο… Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν».
Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «O Ερντογάν όλο και αλληθωρίζει προς τη γηραιά ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος. Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η ΕΕ δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη».
Σχετικά Νέα
Είκοσι άμαχοι νεκροί από τις επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων στο Μαλί
Tουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους αφού συνελήφθησαν από στοιχεία των.
Τουλάχιστον 24 νεκροί από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό σκηνών όπου.
FBI: «Τρομοκρατική» ενέργεια η επίθεση σε κλινική στην Καλιφόρνια
Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε χθες Σάββατο ότι διενεργεί έρευνα για την έκρηξη με.
Ο στρατός του Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, όπου.