Κλείνουν οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου-Μετά τις 11:00 τα αποτελέσματα

Ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις κάλπες να μένουν ανοιχτές από τις 8 το πρωί με επιπλέον παράταση, λόγω της υψηλής προσέλευσης και των ουρών που παρατηρούνταν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννη Δρόσο μέχρι τις 19:30 είχαν ψηφίσει περίπου 130.500 άτομα συν 1.100 άτομα από το εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βασιλειάδη ο αριθμός των ψηφοφόρων λίγο πριν τις 9 είχε ξεπεράσει τους 140.0000. Ο κ. Δρόσος ανέφερε ακόμη ότι περίπου 35.000 είναι νέα μέλη που γράφτηκαν για να ψηφίσουν. Τέλος, σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία είχαν τα μέλη και όσοι εγγράφηκαν ακόμα και σήμερα επί τόπου στα εκλογικά τμήματα ως μέλη.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 17:00 προσήλθε να ψηφίσει για τις εσωκομμματικές εκλογές και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «το δικό τους μαζικό παρών, μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στην κάλπη, δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».

Ψήφισαν 147.000 – Πάνω από το 25% νέα μέλη

Σε 147.000 ψήφους, εκ των οποίων 40.000 είναι νέα μέλη, ανέρχεται η συμμετοχή για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 570 κάλπες έκλεισαν μετά από παράταση, λόγω της αυξημένης συμμετοχής. «Υπάρχει εντολή της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρών, τόνισε λίγο πριν από τις 22.30 ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος καλωσόρισε τα νέα στελέχη κι ευχαρίστησε όλους όσους ψήφισαν διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα θα ανταποκριθεί στην αγωνία της κοινωνίας η οποία κι εκφράζεται από την τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, δήλωσε στις 19:30 πως 130.535 έχουν ψηφίσει ήδη ενώ περίπου μια ώρα μετά η συμμετοχή υπολογίστηκε σε πάνω από 140.000 με 39.000 να είναι τα νέα μέλη. Μετά τις 23.00 θα γίνει γνωστό αν θα χρειαστεί και δεύτερος εκλογικός γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου. «Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτελεί ηχηρό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και ότι από εμάς περιμένουν τις παρεμβάσεις για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης. ενώ περισσότερα από 40.000 έγιναν νέα μέλη του κόμματος μέσα σε λίγες ώρες.

Πάνω 1.100 άτομα που ψήφισαν από το εξωτερικό.

Αχτσιόγλου: «Από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει»

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, είναι μια μέρα δημοκρατικής συμμετοχής, μέρα ενδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης, μέρα ανανέωσης της σύγχρονης αριστεράς», δήλωσε την Κυριακή το πρωί η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εφη Αχτσιόγλου αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός της, στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτού του τόπου» και τόνισε ότι «σήμερα από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιστρέφει δυναμικά». «Κι εμείς», υπογράμμισε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα τους, στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή, με ισότητα, δικαιοσύνη και ασφάλεια».

«Χτες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβιώσουμε. Δεν θα πάρουμε», είπε, για να σημειώσει: «Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα, από αύριο διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Κασσελάκης: «Η χώρα δικαιούται μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα»
«Η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο», ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου.

Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πραγματικά συγκινημένος «από την κοσμοσυρροή σήμερα». «Πάρα πολύς κόσμος, είπε, συστήνοντας υπομονή σε όσους περιμένουν στις ουρές για να ψηφίσουν. «Είναι απρόσμενη η προσέλευση αλλά αξίζει τον κόπο γιατί η χώρα δικαιούται να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση σύντομα στον τόπο, μια προοδευτική κυβέρνηση που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και ξέρει να διαχειρίζεται το μέλλον του τόπου, τους πόρους του τόπου και να λύνει τα προβλήματα του τόπου», είπε. «Μια σύγχρονη πατριωτική κυβερνώσα αριστερά», συνέχισε, προσθέτοντας: «αυτό είναι το όραμά μου, αυτό φαίνεται να βλέπει ο κόσμος και να ανταποκρίνεται». Ο κ. Κασσελάκης ολοκλήρωσε τη δήλωση του αναφέροντας: «Ψηφίστε σήμερα, για όποιον θέλετε αλλά ψηφίστε. Και από αύριο ενωμένοι συνεχίζουμε μαζί. Και με τη νίκη».

Παππάς: «Μακριά από αντιλήψεις για ένα κόμμα χυλό, χωρίς λογοδοσία»
«Σήμερα ψηφίζουμε, σήμερα αλλάζουμε», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νίκος Παππάς αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής το πρωί της Κυριακής.

«Συμμετέχουμε», τόνισε ο κ. Παππάς, «για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, για να σώσουμε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη από τα σχέδια του. Για να υπερασπιστούμε τη χώρα από τη ΙΧ εξωτερική πολιτική του».

«Για να ξεκινήσουμε», σημείωσε, «μια ενωτική πορεία προς τον μετασχηματισμό, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα ‘χυλό’ χωρίς λογοδοσία, μακριά από αντιλήψεις που θέλουν ένα κόμμα με κλειστές πόρτες».

Καταληκτικά ο κ. Παπππάς ανέφερε: «Κάνουμε τα ανοίγματα μας, χτίζουμε την ανοικτή δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας, χτίζουμε την παράταξη της νίκης».

Τζουμάκας: «Να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ»
Κάλεσμα προς τα μέλη του κόμματος και κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη, να συμμετάσχει στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για να αλλάξουμε πορεία», απηύθυνε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Τζουμάκας σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας.

Ανέφερε ειδικότερα: «έχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία κόμματος πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να προτάσσουμε την πολιτική και την οικονομία. Για να απομονώσουμε την αθλιότητα της υποκατάστασης της πολιτικής από τη διαπλοκή και παρασιτικά συμφέροντα. Για να απομονώσουμε φαινόμενα παρακμής, πολιτικού εκφυλισμού και μειοψηφιών πρακτικών στο προοδευτικό κίνημα. Για να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία και την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμματος λαϊκού, ως κόμματος εναλλακτικής λύσης. Για τη χώρα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έχουμε τις δυνατότητες, μας αξίζει, το μπορούμε».

Τσακαλώτος: «Να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας»
«Είναι μια σημαντική μέρα, μια σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και είναι και μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Αριστεράς», ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο εκλογικό κέντρο Νέας Ιωνίας.

«Ελπίζω να προχωρήσουμε μπροστά με τις αξίες μας, τις αναλύσεις μας, τις προτάσεις μας, για να μπορεί η χώρα να αλλάξει το παράδειγμα και να φέρει το κάτι καινούριο που το χρειάζεται τόσο πολύ μετά από τις κρίσεις που έχει περάσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτοε επεσήμανε ότι το σύνθημά του ήταν «αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά», για να συμπληρώσει ότι πιστεύει πως η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη «αν ο κόσμος τη Αριστεράς δείξει αυτά τα αντανακλαστικά που χρειάζεται για να αλλάξει το παράδειγμα που σας είπα».

Δηλώσεις Σωκ. Φάμελλου
«Η επόμενη μέρα δε θα βρει απλώς τον ΣΥΡΙΖΑ πιο ενωμένο, θα τον βρει πιο δυνατό, ανανεωμένο. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Να έχουμε μια καινούργια ηγεσία, να έχουμε όμως και ένα νέο κόμμα και μια πιο ισχυρή πολιτική πρόταση» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, αφού ψήφισε στο εκλογικό κέντρο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

«Για το μέλλον μας ψηφίζουμε , δε ψηφίζουμε μόνο για τη θέση του προέδρου» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ότι «και οι πέντε υποψήφιοι κατέθεσαν σοβαρές προτάσεις» και ότι έγινε συζήτηση για αυτές στην κοινωνία.

«Προφανώς όλα αυτά δε τελειώνουν σε μια μέρα, ούτε λύνονται μόνο από το πρόσωπο και την επιλογή του νέου, ή της νέας προέδρου. Θα χρειαστούμε και τέταρτο συνέδριο για να αποτυπωθούν όλα αυτά και σε πολιτικό λόγο. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ το βασικό χαρακτηριστικό που έχει είναι ότι είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Και από τα κάτω προς τα πάνω θα επανεκκινήσουμε. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Και το πρώτο βήμα είναι νομίζω οι δημοτικές εκλογές. Θα δώσουμε κι εκεί ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη. Ότι θέλουμε μια πιο ασφαλή κοινωνία και αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρεται για τον τόπο και όχι για το κόμμα» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Σβίγγου: Μεγάλη συμμετοχή
«Μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ψηφίζουμε για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ψηφίζουμε για να δυναμώσουμε τη φωνή του προοδευτικού κόσμου Ψηφίζουμε για τη μεγάλη κυβερνώσα αριστερά», έγραψε σε tweet η Ράνια Σβίγγου.

Παππάς: «Θεωρώ αυτονόητο ότι η ΚΕΦΕ θα δώσει παράταση της διαδικασίας»
«Η συμμετοχή του δημοκρατικού κόσμου ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Ας κάνουμε όλοι τα πάντα, για την ισχυροποίηση της παράταξης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς. «Θεωρώ αυτονόητο ότι η ΚΕΦΕ θα δώσει παράταση της διαδικασίας, όπου παραστεί ανάγκη», τονίζει ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Εν τω μεταξύ, σε ανάρτηση που έκανε προ ολίγου στο Twitter, ο κ. Παππάς κάνει λόγο για συμμετοχή που ήδη έχει φτάσει στις 90.000. «90.000 χιλιάδες και συνεχίζουμε», αναφέρει συγκεκριμένα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα