Συρία: Το μωρό που γεννήθηκε στα συντρίμια των σεισμών, χαμογελά έξι μήνες μετά

Έγινε πρώτο θέμα σε όλον τον πλανήτη, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τα μάτια της. Σήμερα, έξι μήνες μετά, η μικρή ‘Αφραα χαμογελά υγιέστατη και παραμένει σύμβολο ελπίδαςΔεν την ονόμασαν τυχαία Aya, που σημαίνει «σημάδι από τον Θεό».

Οι εικόνες από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 ρίχτερ που σκόρπισαν το θάνατο στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, βρήκαν την ελπίδα σε κείνο το νεογέννητο κοριτσάκι που βρέθηκε θαμμένο ζωντανό μέσα στα ερείπια.
AP23051699000538.jpg
 

Όχι όμως και η Αφραα που επέζησε 10 ώρες, ολομόναχη, με τον ομφάλιο λώρο που δεν πρόλαβε να κόψει η μητέρα της να την κρατά ζωντανή.

Το βίντεο της διάσωσης καθήλωσε τον κόσμο και το βρέφος έγινε σύμβολο ελπίδας σε μια τραγωδία που μέτρησε πάνω από 50.000 θύματα.

Δεκάδες άνθρωποι απ΄ όλον τον κόσμο προσφέρθηκαν να την υιοθετήσουν. Ομως η Αφραα, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες, παραδόθηκε στους συγγενείς της. Την αδελφή του πατέρα της και τον σύζυγό της, οι οποίοι την υιοθέτησαν και την μεγαλώνουν στην Τζινταϊρίς.

«Χρειάστηκε να κάνει η γυναίκα μου τεστ DNA για να βεβαιωθούν οι αρχές πως υπάρχει βιολογική συγγένεια με το μωρό» λέει στο AP ο θείος και θετός πατέρας της Αφραα Χαλίλ ελ Σαγουάντι, ο οποίος φωτογραφίζεται χαμογελαστός αγκαλιά με τη μικρή.

«Αυτό το κορίτσι είναι κόρη μου. Την νιώθω ακριβώς όπως τα παιδιά μου» λέει ο Χαλίλ, ο οποίος τα βράδια επιστρέφει στους καταυλισμούς καθώς τα βιολογικά του παιδιά είναι ακόμη τραυματισμένα από το φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.500 θάνατοι και 10.400 τραυματισμοί αναφέρθηκαν μόνο στη βορειοδυτική Συρία, σε περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες και στην οποία ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Εκτιμάται ότι το 43% των τραυματιών είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ το 20% των τραυματιών είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.

AP23217562197435.jpg

«Όταν η Αφραα μεγαλώσει» συνεχίζει ο Χαλίλ «θα της διηγηθώ την ιστορία της. Το πώς σώθηκε, ενώ οι γονείς και τα αδέλφια της σκοτώθηκαν στον καταστροφικό σεισμό».

Αν και οι γιατροί στο νοσοκομείο έδωσαν στο μωρό το όνομα Αγια (Aya) που στα αραβικά σημαίνει «σημάδι από τον Θεό», οι νέοι της γονείς την ονόμασαν Αφραα, όπως έλεγαν και την άτυχη μητέρα της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα