Συντάξεις Ιανουαρίου: Ποια ταμεία πληρώνουν τη Δευτέρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Ιανουαρίου του 2021 στους δικαιούχους.

Αναλυτικά, όπως μεταδίδει το enikonomia.gr, από την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου του 2020 θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2021 στους δικαιούχους ως εξής:

1) από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν την Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020.

2) από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020.

3) από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020.

Επίδομα θέρμανσης: Το νέο σύστημα για την καταβολή του – Οι αλλαγές στα κριτήρια

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν τις αιτήσεις τους έως τις 11 Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη. Οι βασικές κανόνες του φετινού επιδόματος είναι οι εξής:

  • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος (δηλαδή η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης) θα πρέπει να γίνει έως τις 11 Ιανουαρίου.
  • Τα καύσιμα θα πρέπει να αποκτηθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου ή έως τις 31 Μαρτίου αν μιλάμε για φυσικό αέριο.
  • Το επίδομα θα καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου εφόσον οι αγορές καυσίμων πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2020 ή έως το τέλος Μαρτίου αν πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το ποσό δεν γίνεται γνωστό από τώρα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιτύχει ταυτόχρονα δύο στόχους. Πρώτον να προσαρμόσει το διαθέσιμο κονδύλι που έχει στον αριθμό των αιτήσεων. Συνολικά θα μοιραστούν 84 εκατ. ευρώ. Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των αιτήσεων, τόσο μικρότερη θα είναι και η βάση υπολογισμού του επιδόματος. Ο δεύτερος στόχο θα είναι να συγκεντρωθούν αποδείξεις και τιμολόγια. Δεδομένου ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα γνωρίζει το τελικό ποσό, θα κυνηγάει τη μέγιστη επιδότηση των 650 ευρώ η οποία βέβαια θα δοθεί σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις περιοχών με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για να πάρει κάποιος το μέγιστο ποσό, πρέπει να έχει τιμολόγια ή αποδείξεις διπλάσιας αξίας δηλαδή 1300 ευρώ.

Το τελικό ποσό του επιδόματος θα καθορίζεται βάσει του ταχυδρομικού κώδικα. Ήδη η απόφαση περιέχει έναν αναλυτικό πίνακα που κάνει αντιστοίχιση του κάθε ΤΚ με έναν συντελεστή. Αυτός ο συντελεστής, θα πολλαπλασιαστεί με ένα ποσό που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα προσαυξηθεί κατά 10% για κάθε παιδί του νοικοκυριού και έτσι θα προκύψει το τελικό επίδομα. Επίσης, βάσει του ΤΚ θα προκύπτει αν κάποιος δικαιούται επιδότησης και για τα καυσόξυλα καθώς ενίσχυση για ξύλα δίνεται μόνο για τις περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2500 κατοίκων.

Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή, 12.000 ευρώ για το άγαμο και 20.000 ευρώ για τον παντρεμένο με προσαύξηση 2000 ευρώ για κάθε παιδί αλλά και 22.000 ευρώ για την μονογονεϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα στα 130.000 ευρώ ορίζεται το περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο και στα 250.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα